Video

De bladblazer als muziekinstrument in de eerste ‘BladBlazersSymfonie'

29 oktober 2014 om 15:22
nl
Na de herfststorm van deze week zijn ze bij veel mensen uit de schuur gekomen: bladblazers. Dat je daar ook hele andere dingen mee kunt doen dan bladeren wegblazen, bewijst theatercollectief Eelt uit Tilburg. In november komen ze met de allereerste 'Bladblazers-symfonie'.
Geschreven door

Aart Strootman (gitarist, componist en muzikaal leider bij EELT) ontdekte bij toeval dat je met bladblazers muziek kunt maken. Voor het theatercollectief componeerde voor dit ongewone instrument een speciale symfonie.
"Als een strijkorkest zachter moet spelen, geeft de dirigent dit aan. Bij een bladblazer werkt het anders. Als je een bladblazer zachter wilt laten spelen zal je de speler moeten vragen een heel eind weg te lopen", aldus Strootman.
Vinex-voorstellingDe BladBlazerSymfonie is een muziektheaterproductie en vertelt het verhaal van de ‘herfstgodin’, die het nette leven van buurvrouw en buurman’ in de Tilburgse vinex-wijk de Reeshof zuur maakt door hun keurige tuin te veranderen in een grote bladerhoop.
De voorstelling wordt begeleid door de poëtische klanken van een blazersensemble, een celliste, twee operazangeressen en natuurlijk de bladblazer.
Bewoners spelen meeDe blazers worden bespeeld door acteurs van het collectief, maar ook door bewoners uit de wijk. Zo doen verschillende inwoners uit de Reeshof met hun eigen bladblazer mee. De oudste deelnemer is 81 jaar, de jongste 6.
Volgens artistiek leider Monique Zijp ligt de kracht van de BladBlazerSymfonie vooral in het gegeven dat er iets heel gewoons bij de hoorns gevat wordt. "Een bladblazer is een prachtig instrument waar iedereen een mening over heeft. Sommigen balen ervan, anderen vinden het geweldig en gebruiken het als een soort meditatie", aldus Zijp.
De BladBlazerSymfonie is op 13, 14 en 15 november te zien in het Reeshofpark in Tilburg, tickets zijn te koop via de website van Eelt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.