Staat wijst claim Q-koortsslachtoffers af: 'Dit wordt jarenlang procederen'

23 oktober 2014 om 18:56
nl
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft aansprakelijkheid van de overheid voor de schade van de slachtoffers van de Q-koortsepidemie deze week afgewezen. De advocaten van 320 patiënten die schade claimen hebben dat donderdag bekendgemaakt.
Geschreven door

"Hoewel de reactie ons niet heeft verrast, stelt die toch erg teleur. Onze hoop dat de staat de slachtoffers een lange, pijnlijke en kostbare juridische procedure zou besparen, wordt hiermee de bodem in geslagen", reageerde een van de advocaten. Ze menen dat de staatssecretaris niet of nauwelijks op hun argumenten ingaat.
Dijksma schrijft aan de advocaten dat in 2005 de kennis over Q-koorts zeer beperkt was. "De overheid heeft steeds gehandeld op basis van de op dat moment beschikbare kennis. De Staat stelt zich op het standpunt dat alle maatregelen die redelijkerwijs van hem konden worden gevergd zijn getroffen. Er is dan ook geen sprake van onrechtmatig handelen."
Geen ommezwaai Ook stichting Q-uestion die opkomt voor Q-koortspatiënten is allesbehalve verrast door de afwijzing. "Het had ons verbaasd als de overheid een ommezwaai zou maken. Dat ze na zeven jaar ineens zouden toegeven dat ze schuldig waren", reageert Michel van den Berg van de stichting.
Toch is de kous nog niet af. "Dit wordt gewoon een heel lang proces. Het kan wel vijf tot tien jaar duren. De volgende stap is het aankaarten bij de rechtbank en daar gaan we nu werk van maken. Tenzij de staatssecretaris tot een schikking wil komen. Daar hebben we Dijksma al vaak om gevraagd, maar ze wil niet schikken."
Niet op tijd aangepaktAdvocaten Luc Rohof en Ivo Sindram schatten de totale schade op een kleine vijftig miljoen euro. Patiënten vinden dat de Nederlandse staat in gebreke is gebleven bij het tijdig aanpakken van de verspreiding van Q-koorts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.