Recherche-chef Guus Wesselink ging te voet terug naar vindplaats ontvoerders Toos van der Valk

23 oktober 2014 om 20:10
nl
Hij zat zijn leven lang achter boeven aan. Voormalig recherche-chef Guus Wesselink kreeg in 1982 de leiding over het onderzoek naar de ontvoering van Toos van der Valk uit Nuland. Vorig jaar ging hij met pensioen en maakte samen met zijn vrouw Riet een wandeling van Den Bosch naar Zuid-Italië. Komende zaterdag presenteert Wesselink zijn boek over die wandeling.
Geschreven door

De cirkel was rond toen hij op het schiereiland Gargano kwam, waar hij tijdens de zaak van de ontvoering ook was. Daar heeft hij toentertijd het (Italiaanse) brein achter de ontvoering aan kunnen houden.
Bijzondere zaak“Deze zaak was ontzettend spannend. We waren met zo’n 250 man bezig in vijf verschillende landen. Je moet wel wat uit de kast trekken. Bij een moord heb je een onderzoek en dan hoef je alleen maar een dader te zoeken. Maar bij een ontvoering weer je dat iemand in levensgevaar is en je weet niet waar deze persoon is. Wel dat die zo snel mogelijk gered moet worden.”
Wesselink hoefde niet lang na te denken over zijn rol als onderzoeksleider. “Ik zal het nooit vergeten dat de hoofdofficier ‘s morgens in Den Bosch het gebouw binnenkwam en zei: ‘meneer Wesselink, ik draag u de leiding van dit onderzoek op. Toen heb ik een minuut nagedacht en hem aan staan kijken. Na die minuut heb ik een akkoord gegeven.”
Vorig jaar was het 31 jaar geleden dat hij voor het laatst op het schiereiland Gargano kwam. De ontvoering was dan ook de directe aanleiding voor de enorme wandeling met zijn vrouw.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.