'Honderden banen binnen twee jaar weg bij pomphouders in grensstreek door verhoogde accijns'

24 oktober 2014 om 09:47
nl
Binnen twee jaar gaan zeker zevenhonderd banen bij tankstations verdwijnen. Bijna de helft daarvan, 330 banen, gaat verloren bij pomphouders langs de grens. Dat heeft het onderzoeksbureau Panteia in opdracht van brancheorganisatie Bovag becijferd.
Geschreven door

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.
Grensoverschrijdend winkelenOndanks bezwaren van pomphouders uit onder meer Brabant zal het kabinet de dieselaccijns echter volgend jaar niet verlagen. Behalve de honderden banen die bij tankstations op de tocht staan, verdwijnen er volgens Pantei waarschijnlijk nog eens duizend banen wegens ‘grensoverschrijdend winkelen’.
Daarmee refereert het onderzoeksbureau aan consumenten die liever hun sigaretten en drank goedkoop in buurlanden halen. De ervaring leert dat inwoners van bijvoorbeeld Goirle massaal naar België gaan om daar hun tank vol te gooien.
BelastingplanBranchorganisatie Bovag pleit al maandenlang voor het terugdraaien van de laatste accijnsverhoging, maar tot dusver zonder succes. Maandag behandelt de Tweede Kamer het Belastingplan en de Bovag hoopt dan te voorkomen dat de accijnzen volgend jaar opnieuw worden verhoogd.
Het kabinet verhoogde de accijnzen begin dit jaar. Sindsdien klagen pomphouders over de verhoging op diesel en lpg. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt. Daardoor lopen de ondernemers omzet mis. [YouTube:body:http://youtu.be/fmTwowv51cQ]
Minder diesel verkochtBrancheorganisatie BOVAG verwacht dat er dit jaar 6,76 miljard liter diesel verkocht wordt, bijna 508 miljoen liter minder dan in 2013. De afzet van lpg komt dit jaar uit op 398 miljoen liter, terwijl dat vorig jaar nog 500 miljoen liter was.
In België zijn momenteel plannen om de dieselprijs te verhogen. Dat zou volgens BETA 'een enorme opsteker' voor de noodlijdende pomphouders in de grensstreek zijn. Pomphouder Peer Couwenberg uit Goirle is dolblij met deze ontwikkeling. “Dan krijgen we weer wat meer klandizie en voor Den Haag zal het ook leuk zijn, dan krijgen ze weer wat meer inkomsten uit de accijnzen."[YouTube:body:http://youtu.be/fdkvPw-W_co]
Duiken onder prijsDe Telegraaf meldt vrijdag dat in tien dagen tijd de benzineprijs al met zo'n tien cent is gedaald. Volgens de krant is benzine de laatste jaren niet zo goedkoop geweest.
De adviesprijs voor een liter Euro 95 is nu 1,729 euro, maar veel pomphouders in met name de grensstreek duiken daar al flink onder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.