Eisen van tien jaar cel tegen drie verdachten aanslag advocaat Marcel Senders in Waalre

24 oktober 2014 om 18:54 • Aangepast 21 november 2020 om 21:57
nl
Tegen de drie verdachten in de zaak van de aanslag op advocaat Marcel Senders in Waalre is vrijdag door justitie tien jaar cel geëist. De drie worden beschuldigd van betrokkenheid bij de poging om de toenmalige advocaat dood te schieten. Senders werd in februari vorig jaar voor zijn huis in Waalre van dichtbij beschoten.
Profielfoto van
Geschreven door

Iemand heeft volgens justitie opdracht gegeven voor de liquidatiepoging. De drie mannen zouden hem volgens de officier van justitie niet kennen. Met deze mededeling opende de officier vrijdagochtend haar betoog bij de behandeling van de zaak in de rechtbank in Den Bosch. Een betoog waarin ze het 'een wonder noemde dat de advocaat niet is geraakt'.
Er is volgens haar namelijk op een zeer gerichte manier geschoten op vitale delen van het lichaam van de advocaat. "Een kille afrekening, behalve dat het niet is gelukt."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Opdrachtgever aanslag onbekendHet motief voor de aanslag blijft onduidelijk. Een opdrachtgever is niet gevonden. Volgens de advocaten van de verdediging waren er meerdere relaties die het aan de stok hadden met Senders. Een mogelijke opdrachtgever wordt in het justitiële onderzoek vooralsnog niet genoemd. Wel spreken sommigen volgens het OM over een mogelijk verband met de moord op de Eindhovense drugsbaas Aran de Jong. Senders was zakelijk betrokken bij vakantiepark Stille Wille in Oirschot dat werd geëerfd door Aran de Jong en zijn broer.
De aanslag is volgens de officier uitgevoerd door Patrick de J. uit Mierlo. Op de fiets die zeer waarschijnlijk door de schutter in de buurt in het water werd gedumpt, is zijn DNA gevonden. De betrokkenheid van de twee andere verdachten uit Mierlo denken ze te kunnen bewijzen omdat hun auto's voorafgaand aan de liquidatiepoging zeker tien keer in de buurt van de plek van de aanslag zijn gezien.
Het betoog van de officier beschreef vrijdag tot in detail de bewegingen van de drie verdachten rond de plek van de aanslag in de dagen hieraan voorafgaand.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Een betoog dat volgens de advocaat van verdachte Patrick J., Peter van de Laar, 'is gebaseerd op vermoedens en aannames'. Er zouden volgens hem bovendien veel mensen zijn met een motief. Hij vraagt dan ook om vrijspraak voor zijn cliënt.

Wachten op privacy instellingen...


DNA-bewijsMaandag, op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling, werd al bekend dat er op de bewuste dag in februari vorig jaar drie keer op de advocaat geschoten zou zijn. Senders zat in zijn auto en kwam met de schrik vrij. Hij raakte lichtgewond door rondvliegend glas. En dit kun je volgens justitie dus 'een wonder' noemen.
Op de eerste dag van de behandeling werd in de rechtbank in Den Bosch vooral gesproken over het gevonden DNA-bewijs. Het gevonden DNA-spoor op een kogelhuls werd door een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) als niet erg betrouwbaar bestempeld. De officier benadrukte vrijdag de betrouwbaarheid van The Maastricht Forensic Institute (TMFI), het bureau dat eerder wel een bepaalde DNA-match vond op de huls.

Wachten op privacy instellingen...

'Erin geluisd'Hoofverdachte Patrick de J. uit Mierlo gaf maandag aan het idee te hebben erin geluisd te zijn. Hij zei echter niet te weten door wie. De drie verdachten ontkennen dat ze betrokken zijn geweest bij de aanslag.
Na de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Senders maandenlang streng beveiligd. Begin dit jaar stopte hij als advocaat. De ex-advocaat en zakenman is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en zat daarom in 2012 een paar dagen vast.
UitspraakDe uitspraak in deze zaak staat gepland op 14 november.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.