Hof: uithuisplaatsing Hansje uit Oss was terecht

24 oktober 2014 om 15:22 • Aangepast 24 april 2020 om 18:57
nl
Het hof in Den Bosch heeft bepaald dat de uithuisplaatsing van de zevenjarige Hansje uit Oss terecht was. Het jongetje kwam in het nieuws toen zijn moeder Irme een filmpje op Facebook plaatste van het moment dat het jongetje door mensen van Bureau Jeugdzorg werd meegenomen.
Geschreven door

Indertijd leidde die actie van de moeder tot een grote maatschappelijke discussie over de vraag of een moeder dit haar kind kan aan doen. Maar ook tot protesten tegen Bureau Jeugdzorg.
DoodsbedreigingenNadat het filmpje op Facebook was verschenen kregen medewerkers van het Bureau Jeugdzorg zelfs doodsbedreigingen.
Het hof vindt dat Bureau Jeugdzorg alle reden had om bij de rechtbank een crisisverzoek voor uithuisplaatsing in te dienen. De moeder had zich onttrokken aan het toezicht van Jeugdzorg, terwijl het kind zich in een zeer stressvolle situatie bevond. De rechtbank gaf Bureau Jeugdzorg al eerder gelijk.
De uithuisplaatsing op een neutrale plek is volgens het hof noodzakelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind en voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid.
Kind is bang gemaaktHet kind zit sinds de scheiding klem tussen de ouders. De jongen krijgt van de moeder geen onvoorwaardelijke toestemming om contact met de vader te hebben. Het hof vindt het aannemelijk dat hij door zijn moeder bang is gemaakt voor zijn vader.
Net als de rechtbank vindt het hof dat de moeder haar kind inzet in haar strijd tegen de vader. De moeder heeft onder meer de media opgezocht met filmpjes over verwikkelingen rondom de jongen in het omgangshuis en over de uithuisplaatsing. Ook na de eerste zaak bij de rechtbank was ze nog overtuigd van haar gelijk. Ze zei toen dat ze verwachtte dat Hansje weer snel thuis zou zijn. Dat gebeurde niet en ook nu heeft het Gerechtshof haar in hoger beroep ongelijk gegeven.
Het idee van de moeder om het kind thuis door verzorgers in de gaten te laten houden is volgens het hof niet toereikend. Verder is de bewering van de moeder dat het in de instelling niet goed gaat met de jongen onvoldoende onderbouwd en ook in strijd met de bevindingen van die instelling, aldus het gerechtshof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.