'Vrije val en aankleding maken van Baron 1898 een pareltje'

KAATSHEUVEL - Langzaam wordt het eerste wagentje omhoog getakeld. De bezoekers van de Efteling worden steeds kleiner en het uitzicht steeds mooier. Wanneer het karretje boven is, schuift hij nog een klein beetje verder en blijft dan hangen. Vanuit het wagentje kijk je 37,5 meter de diepte in. Wanneer het wagentje los wordt gelaten, knalt het onder luid gegil naar beneden. Het avontuur in de Baron 1898 is begonnen en verslaggeefster Daisy Schalkens recenseerde het eerste ritje.
Na de vrije val is het spannendste gedeelte van de attractie voorbij. Vliegensvlug ben je door de kurkentrekker heen en staat je wagentje weer terug in de vertrekhal. "Ik had hem echt een stuk spannender verwacht", vertelt één van de eerste bezoekers nadien. "Hij gaat ook niet zo heel snel."

LEES OOK: Eerste officiële rit Baron 1898 [VIDEO]

De achtbaan op zich is ook niet zo heel speciaal. Het zijn er niet veel, maar er zijn meerdere parken met een zogeheten dive coaster. Het is het typische Efteling-sausje dat deze attractie zo bijzonder maakt.

Prachtige aankleding
De aankleding verdient namelijk een dikke pluim. In het park is een heuse goudmijn gemaakt met veel oog voor detail. De heilige Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers, heeft er ook een plekje gekregen. Daarnaast zie je vanuit het karretje de wielen van de mijnen draaien.
 

Het verhaal
Bij een Efteling-attractie hoort ook een verhaal. Baron 1898 vertelt het verhaal van baron Gustave Hoogmoed die zoveel mogelijk goud wil delven in de mijnen. Daar heeft hij hulp voor nodig van de mijnarbeiders (de Efteling-bezoekers). Die uitleg krijgt de bezoeker in de wachtrij.

De baron vraagt de wachtende bezoekers om hulp. Hij wordt namelijk tegengewerkt door de Witte Wieven, een sage uit het noorden en oosten van Nederland. Deze Witte Wieven achtervolgen de bezoekers in de achtbaan voordat je omhoog getakeld wordt om vervolgens in een grote wolk mist te vallen.

Nieuw pareltje
Kortom, een achtbaan die door zijn vrije val en prachtige aankleding een enorme aantrekkringskracht heeft. Hoewel over het spanningsgehalte valt te discussiëren, is iedereen die uit het karretje stapt enthousiast. De Efteling is weer een pareltje rijker.