Herdenking Slag om de Schelde: historische legervoertuigen trekken door Bergen op Zoom - Foto's

25 oktober 2014 om 19:36
nl
In Bergen op Zoom is zaterdag de Slag om de Schelde herdacht, een van de grootste militaire operaties aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Er vielen toen veel slachtoffers. Alleen bij de Slag om Woensdrecht, een belangrijk onderdeel van de operatie, sneuvelden naar schatting bijna duizend Duitsers en Canadezen, in een paar weken tijd. Bekijk de fotoserie.
Geschreven door

Omroep Brabant zond om kwart voor acht zaterdagavond hoogtepunten van de herdenking uit. Die zullen om de twee uur worden herhaald.
Bekijk een fotoserie van de herderdenking op Flickr.
De provincies Zeeland en Noord-Brabant zijn zaterdag uitgelopen voor de herdenking. Langs de route en in aankomstplaats Bergen op Zoom stonden tienduizenden mensen, aldus een woordvoerder van de organisatie.
Historische voertuigenTijdens de herdenking ging een optocht met historische voertuigen over de Grote Markt in Bergen op Zoom. Hiervan is zaterdagavond een fotoreportage te zien via deze site.
In de uitzending waren er gesprekken met ooggetuigen en aandacht voor het onbekende slagveld bij Woensdrecht en Korteven, waar nu de snelweg A58 doorheen loopt.
Grote militaire operatieDe Slag om de Schelde is een van de grootste militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen kregen de opdracht om de Westerschelde, de toegangspoort naar Antwerpen, te veroveren. De haven was van groot belang voor de geallieerde bevoorrading.
Zeeland en het Zuidwesten van Brabant vormden in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd. Er was onder andere een zware strijd bij de Wouwse Plantage.
*** Lees meer- 70 jaar geleden: de geallieerden beginnen de grote aanval in de grensstreek;- 21 oktober 1944: het front schuift langzaam op in Brabantse richting;- 22 oktober 1944: de Duitsers proberen bij Zundert de geallieerden tegen te houden;- 24 oktober 1944: Woensdrecht eindelijk bevrijd, zware strijd bij Wouwse Plantage;-25 oktober 1944: oplaaiende gevechten bij Woensdrecht en Wouwse Plantage- Of lees meer op: www.dewegnaardebevrijding.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.