Droogte in natuur maakt brandweer extra alert: 'Klein brandje kan zomaar gigagroot worden'

EINDHOVEN - Het is niet alleen de hitte, maar vooral ook de droogte die de brandweer de komende dagen extra alert maakt op een natuurbrand. Hulp van het publiek kan ze daar goed in gebruiken. "We vragen mensen in natuurgebieden onze oren en ogen te zijn."
Met het aanbreken van de zomer en de droogte liggen bosbranden op de loer. "We houden er extra rekening mee", vertelt Maria Peters van de Veiligheidsregio. "Bij een brand rukken we met meer manschappen en meer materieel uit. We zijn extra alert."

Ideaal voor een natuurbrand
De komende dagen zijn de omstandigheden ideaal voor een natuurbrand. "De hitte, de hoge temperaturen, vooral de droogte in de natuurgebieden en als dan ook nog de wind gaat aantrekken," denkt Peters hardop, "dan kan een klein brandje zomaar gigagroot worden."

De droogte maakt dat de veiligheidsregio voor West- en Midden-Brabant een code geel ('verhoogd risico') heeft ingesteld. Zo ook voor Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost. Deze droogtefactor kan in de loop van de week worden aangepast naar mate er een hoger natuurbrandrisico is.

Natuurbrand voorkomen
In mei van dit jaar woedde er nog een grote bosbrand bij Chaam. Daar ging meer dan zestig hectare natuurgebied in vlammen op. Ook daar was het de droogte die van het natuurgebied een makkelijk in vlammen op te gaan geheel maakte.

De veiligheidsregio hoopt dat de wandelaars, fietsers en andere recreanten in de natuurgebieden ook extra alert willen zijn. "We hopen dat zij voor een deel onze ogen en oren kunnen zijn. Zodat we zo samen een natuurbrand kunnen voorkomen."

Lees alles over de hittegolf op onze themapagina: omroepbrabant.nl/hittegolf.