Vliegtuigwrak neergestorte Lancaster zichtbaar voor publiek in Werkendam, later ook monument

25 oktober 2014 om 16:50
nl
In Werkendam is voor het eerst publiek welkom bij het vliegtuigwrak van de Lancaster. De berging van het oorlogsvliegtuig is een paar weken geleden begonnen. Toeschouwers konden niets van de berging zien, maar daar kwam zaterdag verandering in. Tijdens de kijkdag liet een woordvoerder van de gemeente aan Omroep Brabant weten dat er een monument in Werkendam komt dat herinnert aan de neergestorte Lancaster en de bemanning daarvan.
Geschreven door

Sinds het neerstorten van het toestel in 1944 is niets gezien van sergeant John Keogh. Op verzoek van zijn nabestaanden is nu gezocht naar zijn lichaam.
Menselijke restenBij de zoektocht naar de menselijke resten van de sergeant werden ook een motorblok en een propeller gevonden. Er zijn menselijke resten gevonden, maar het is nog niet duidelijk of het om resten van Keogh gaat. Dat wordt nu forensisch onderzocht in Soesterberg.
Dit weekend en volgend weekend zijn kijkdagen georganiseerd, zodat ook het publiek iets van het wrak mee kan krijgen. Ook was er zaterdagochtend een korte besloten herdenkingsceremonie.
MonumentDoor een veteraan van de Royal Air Force Bomber Command werd een krans gelegd bij een wrakstuk van het vliegtuig. Boven dat wrakstuk was op een groot scherm een foto te zien van sergeant John Edward Keogh. Het vormt in de tent waar de wrakstukken staan tentoongesteld een tijdelijk monument voor Keogh en de andere bemanningsleden van de bommenwerper.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er ook een permanent monument komt in Werkendam. Hoogstwaarschijnlijk zal dat gemaakt worden van stukken van het vliegtuigwrak. Later zal daar meer over duidelijk worden.
Staan glurenBezoekers van de kijkdag kregen alle gevonden spullen te zien, zoals een zuurstoftank. "Het heeft zeventig jaar in de bodem gelegen, maar het heeft opgesloten gelegen in de klei, dus het is vrij goed bewaard gebleven", aldus majoor Arie Kappert die de berging begeleidt.
Al direct stond er een flinke rij voor de tent waarin de brokstukken tentoon liggen gesteld. Een bezoeker: "Twee weken geleden zijn we hier zondags al heen gefietst en hebben we door de schermen rondom het terrein staan gluren. Toen zeiden we al, als er een open dag is, gaan we toch kijken!"
Een mevrouw maakt een foto van de brokstukken: "Het is ontzettend interessant. Ook heel goed dat dit gebeurt, deze opgraving. En dat de nabestaanden van sergeant Keogh zekerheid krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.