Klok weer een uurtje terug met de wintertijd

26 oktober 2014 om 07:17 • Aangepast 21 november 2020 om 21:56
nl
De wintertijd is in de nacht van zaterdag op zondag ingegaan. De klok ging om 03:00 uur terug naar 02:00, waardoor de nacht een uur langer duurde. Dat betekende lekker lang doorslapen.
Profielfoto van
Geschreven door

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. In de nacht van 29 op 30 maart wordt de zomertijd weer ingevoerd.
Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond negen uur 's ochtends licht worden.
Reactie op oliecrisisZomer- en wintertijd werden voor het eerst ingevoerd in 1916. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog gold lange tijd alleen de standaardtijd. In 1977 werd het onderscheid weer ingevoerd. De herinvoering in de jaren '70 was een reactie op de oliecrisis.
Wie niet precies weet bij welke tijd de klok nou voor- of achteruit moet worden gezet, heeft tot slot iets aan de tip van Onze Taal. 'Je wint tijd' met wintertijd, zo luidt het advies. Dus met de wintertijd gaat de klok één uur terug.

Wachten op privacy instellingen...

Hoe ervaar jij de wintertijd? Reageer op onze Facebookpagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!