Brabanders mogen steeds vaker honderd kaarsjes uitblazen op verjaardagstaart - Omroep Brabant

Brabanders mogen steeds vaker honderd kaarsjes uitblazen op verjaardagstaart

27 oktober 2014 om 11:53
nl
Steeds meer Brabanders bereiken de leeftijd van honderd jaar. Op 1 januari van dit jaar telde onze provincie 227 eeuwlingen. Meer dan een verdubbeling in vergelijking met het aantal Brabantse honderdplussers in het jaar 2000. Dit waren er toen 101.
Geschreven door

Deze cijfers heeft  het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.
Heel Nederland telt momenteel bijna 2200 eeuwlingen. Dat is ruim twee keer zoveel als in januari 2000. Tot en met 2025 verwacht het CBS opnieuw een verdubbeling van het aantal mensen dat honderd jaar of ouder wordt.  
'Opvallend gezond'Dat zoveel mensen deze bijzondere leeftijd bereiken, komt volgens het CBS omdat honderdplussers 'opvallend gezond zijn'. Ze hebben weinig last van ouderdomsziektes.
Hoogleraar Dorly Deeg (epidemiologie van de veroudering) aan het VUMC vindt die bewering veel te kort door de bocht. "Ouderen vanaf 75, en dus ook 100-plussers, hebben vaak juist complexe aandoeningen omdat zij bijvoorbeeld meerdere ziektes tegelijkertijd hebben. Het CBS heeft bij de cijfers gekeken naar de doodsoorzaak. De categorie 'overige oorzaken' is het grootst. Vaak is de doodsoorzaak moeilijk vast te stellen juist omdat mensen meerdere ziektes onder de leden hebben. Maar dat betekent nog niet dat de 100-plussers zo gezond zijn."
Nu zijn het nog vooral vrouwen die een feestje kunnen geven ter ere van hun honderdste verjaardag. Maar in de toekomst zullen volgens het CBS meer mannen deze mijlpaal bereiken. Mannen gaan volgens het CBS namelijk steeds minder roken, maar vrouwen juist meer.
    

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.