Schijndelse cabaretier Seth Gaaikema begraven in Amsterdam

27 oktober 2014 om 19:06 • Aangepast 21 november 2020 om 21:54
nl
Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema uit Schijndel is maandag begraven in Amsterdam. In het bijzijn van familie, vrienden, bekenden en fans werd hij naar zijn laatste rustplaats gebracht op begraafplaats Zorgvlied. Gaaikema stierf vorige week op 75-jarige leeftijd aan hartproblemen.
Profielfoto van
Geschreven door

Eerder op de middag was er een ruim 2 uur durende afscheidsdienst in de Westerkerk. Gaaikemas zus Jolan, die ook predikante is, ging bijeenkomst voor. Ze vertelde over de jeugdjaren van haar broer, hoe hij vroeger al 'proefvoorstellingen' gaf, en omschreef hem als een soulmate.

Wachten op privacy instellingen...

'Nationaal kunstenaar'Ook goede vriend Jacques d'Ancona haalde herinneringen op uit Gaaikemas jaren in Groningen, waar hij opgroeide. Zo memoreerde hij diens eerste optreden eind jaren 50. Hij speelde op een klein podium een programma met liedjes en woordgrappen.
"Het markeerde de richting die hij in zou slaan.'' D'Ancona omschreef Gaaikema als een 'nationaal kunstenaar van internationale allure'.

Wachten op privacy instellingen...

'Bescheiden en vriendelijk'Schrijver Wim Hazeu, die terugkeek op 38 jaar vriendschap, droeg vijf gedichten van Gaaikema voor. De cabaretier had die zelf ooit uitgekozen voor zijn uitvaart. Theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die hem in 1958 leerde kennen bij het begin van de studie Nederlandse taal- en letterkunde, vertelde dat Gaaikema verlangde naar erkenning. "Soms kreeg hij geen, soms veel en warm. Hij ging daar niet in op, dat maakte hem bescheiden, vriendelijk en hield hem jong.''
Ook Gaaikemas man Peter sprak warme woorden. Tijdens de dienst klonken liedjes en gedichten van de hand van de cabaretier. Voordat de kist de kerk verliet, klonk er applaus. Op het afscheid waren veel bekende gezichten, zoals tv-producent Han Peekel, architect Cees Dam, komiek André van Duin, omroepbaas Jan Slagter, tv-presentator Henny Huisman en cabaretier Paul van Vliet.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.