Bijzondere Spaanse onderscheiding voor Eindhovense ‘Señora Rosa’

27 oktober 2014 om 16:57
nl
Op donderdag 30 oktober ontvangt Rosa Kouwenberg-Iglesias uit handen van de Spaanse ambassadeur in Nederland de koninklijke onderscheiding ‘la Cruz de Oficial de la Orden del Mérito Civil’, vrij vertaald ‘Orde van Burgerlijke verdienste’. Rosa krijgt de bijzondere onderscheiding voor het promoten van de Spaanse cultuur in Nederland.
Geschreven door

La Cruz de Oficial de la Orden del Mérito Civil wordt toegekend aan burgers die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor Spanje. Rosa Kouwenberg-Iglesias, dochter van een Spaanse gastarbeider die zich in 1971 in Eindhoven vestigde om voor Philips te werken, is een gepassioneerd pleitbezorger voor de Spaanse cultuur en gastronomie. Met Spaanse passie en Nederlandse nuchterheid ontwikkelde zij zich tot een bijzonder gedreven en succesvol ondernemer.
Klanten worden vriendenTien jaar geleden opende Rosa haar Spaanse delicatessenzaak aan de Strijpsestraat in Eindhoven. Hier maakt de zeventigjarige moeder Iglesias authentieke gerechten uit de traditionele Spaanse keuken. De winkel werd in 2012 verkozen tot één van de vijf beste foodspeciaalzaken in Nederland.
Drie jaar geleden startte Rosa haar eigen restaurant, Señora Rosa. “Mijn vaste klanten werden in de loop der jaren vrienden. De gasten uit het restaurant zijn klanten uit de winkel, en andersom. Het voelt als een grote familie”, aldus de trotse Rosa.
MissionarisRosa wil de Nederlander opvoeden naar Spaanse eettraditie. “In Spanje is lekker eten en drinken een van de belangrijks dingen in het leven. Toen ik als zestienjarig meisje hier in Nederland aankwam, snapte ik deze eetcultuur niet. Toen al kreeg ik het idee om echte, authentieke Spaanse producten naar hier te halen.”
Tien jaar geleden gooiden Rosa en haar man het roer om en opende een delicatessenwinkel aan de Strijpsestraat in Eindhoven. “Ik ben mijn klanten gaan opvoeden, ik heb ze geleerd dat je soms meer moet betalen voor echte Iberische ham, die drie jaar heeft liggen rijpen. Dat is niet altijd makkelijk, soms voel ik me net een missionaris”, grapt ze.
Spaanse ambassadeurDe onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt aan Spanjaarden. “Iedere Spanjaard is trots op zijn cultuur en draagt deze uit. Dat Rosa deze onderscheiding krijgt is heel bijzonder, zeker omdat de ambassade haar zelf aandroeg bij de Koning”, vertelt haar man Jos.
Rosa is erg blij, maar blijft ook nuchter. “Ik doe dit met zo veel passie, maar voor mij is het normaal, ik doe dat al jaren lang, dag in dag uit. Wat mij trots maakt zijn mijn tevreden klanten en gasten, daar doe ik het voor.”
De bijzondere onderscheiding, gegeven uit naam van de koning wordt donderdagavond uitgereikt door de Spaanse ambassadeur in de winkel in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.