Dinsdag praat Eindhovense politiek over Muziekgebouw: 'Wie een olifant koopt, moet 'm te eten geven'

27 oktober 2014 om 20:14 • Aangepast 24 april 2020 om 19:04
nl
De financiële toekomst van het Eindhovense Muziekgebouw is een heikel punt waar de Eindhovense politici zich dinsdagmiddag over buigen. Achter gesloten deuren trouwens, als het aan het college ligt.
Geschreven door

Het muziekgebouw verwacht dit jaar een tekort van zo'n zes ton, net als vorig jaar. In 2012 was het tekort ongeveer twee ton. De Raad van Commissarissen van het gebouw vindt dat de gemeente met geld over de brug moet komen. Het Eindhovens college zei in eerdere gesprekken daar nog niets voor te voelen.
Geen verrassing Een verrassing kan het in ieder geval niet zijn. Directeur Wim Vringer van het Muziekgebouw heeft in de afgelopen jaren herhaaldelijk en op allerlei plekken de noodklok geluid. Vringer zag aankomen dat zijn Muziekgebouw in de problemen kwam door het beleid van Eindhoven om subsidies een aantal jaren niet te indexeren.
Het standpunt van de Raad van Commissarissen is dat Eindhoven de afgelopen jaren te weinig gedaan heeft om het aangekondigde probleem op te lossen. De commissarissen zijn daar zo boos over dat ze nu dreigen met opstappen. Zo'n stap helpt niet maar geeft wel aan hoe hoog de emoties zijn opgelopen.
Artistieke programmeringEen aantal jaar geleden maakte de ongeveer vier miljoen subsidie van de gemeente Eindhoven nog zestig procent uit van de omzet van de concertzaal. Volgens de organisatie zelf is dat nu zo'n veertig procent, het muziekgebouw is er dus in geslaagd om geld van buiten aan te trekken.
Die veertig procent is ongeveer het gemiddelde voor podiumorganisaties in Nederland. Maar deskundigen op dat gebied prijzen het Muziekgebouw omdat het dat percentage heeft gehaald met een artistieke programmering; zo'n programmering is riskant en vergt vaak een hoger subsidiepercentage.
Mooie akoestiekOnder musici en bij de 160.000 gasten die het Muziekgebouw jaarlijks ontvangt, wordt de concertzaal geroemd om zijn uitstekende akoestiek. Het is fijn om er te spelen én om er naar muziek te luisteren. Het muziekgebouw is een van de grootste culturele instellingen in Eindhoven én in Brabant.
In de tijd dat Eindhoven samen met de andere Brabantse steden in de race was voor de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa' noemden de Eindhovense politici het gebouw vaak als een van de voorzieningen die de stad aantrekkelijk maakte voor al die techneuten uit de hele wereld die in Eindhoven komen studeren of werken.
Olifant Het in stand houden van zo'n voorziening kost geld. Of, zoals een theaterdirecteur uit een andere stad het omschrijft: "Als je een olifant koopt, moet je 'm te eten geven".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.