Oss gaat verzameling BKR-kunst van de hand doen

28 oktober 2014 om 16:12
nl
De gemeente Oss gaat 600 kunstwerken van de hand doen. Het college van de stad heeft dat dinsdagmorgen besloten. Het gaat om kunst die de gemeente tussen 1956 en 1987 in bezit kreeg door de BKR-regeling. De werken nemen nu nog veel plaats in in het depot van Museum Jan Cunen.
Geschreven door

De gemeente Oss werkt bij het afstoten van de kunstwerken samen met de stichting Onterfd Goed uit Den Bosch. Onterfd Goed werd in het leven geroepen voor de verzameling van het door bezuinigingen opgeheven museum 'Scryption' in Tilburg. Sindsdien heeft de organisatie op dat gebied hoe langer hoe meer ervaring opgedaan.
EmotiesDoor de BKR-regeling kregen kunstenaars een uitkering mits zij daarvoor kunstwerken maakten. De regeling is al jaren opgeheven maar veel gemeenten hebben nog veel kunst uit die tijd. Bij gemeenten die de collectie wilden afstoten, liepen in sommige gevallen de emoties hoog op, ook omdat kunst die geen bestemming vond uiteindelijk werd vernietigd.
Onterfd Goed gaat de Osse kunst in eerste instantie aanbieden aan de bijna 200 kunstenaars die de werken hebben gemaakt. Daarna kan iedereen de werken kopen. Het deel dat dan nog overblijft, wordt aan ontwerpers en kunstenaars aangeboden om er nieuwe kunst mee te maken; wat dan nog overblijft wordt in overleg met de kunstenaars vernietigd.
MuseumverzamelingMuseum Jan Cunen heeft al een aantal kunstwerken uit de BKR-collectie in de eigen verzameling opgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.