Rechtszaak dubbele 'gifmoord': dochters tweede slachtoffer leggen verklaring af tegen Ada S.

29 oktober 2014 om 14:42 • Aangepast 21 november 2020 om 21:52
nl
Het bewijs tegen de voormalige thuiszorgmedewerkster Ada S. uit Vortum-Mullem, die verdacht wordt van moord op twee voormalige echtgenoten, stapelde zich woensdag voor de rechter in Leeuwarden op. S. maakt gebruik van haar zwijgrecht. Toch bekende ze stiekem een levensverzekering voor haar tweede man te hebben afgesloten.
Profielfoto van
Geschreven door

"Dat klopt'', antwoordde S. toen de rechter vroeg of het waar is dat zij deze levensverzekering zelf voor haar echtgenoot invulde. Ze vervalste ook de handtekening van haar man. Ook bij haar eerste echtgenoot zou Ada S. vlak voor zijn dood een levensverzekering hebben afgesloten, zo meldde justitie woensdag.
De verzekering keerde 250.000 euro uit na de dood van haar tweede man. Dat was het maximale bedrag voor de verzekeraar waarvoor geen medische keuring nodig is. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en eist het uitgekeerde bedrag van 250.000 euro terug.
Verklaring dochters tweede slachtofferNabestaanden van de slachtoffers en familieleden van S. legden woensdag meerdere emotionele verklaringen af in de rechtbank. Verschillende familieleden van de slachtoffers hadden al twijfels over de doodsoorzaak van de twee echtgenoten, zo bleek woensdag.
De twee dochters van het tweede slachtoffer meldden zich begin 2013 bij de politie met vragen over de doodsoorzaak van hun vader. S. toonde zich volgens de dochters opvallend afstandelijk tijdens het plots ziek worden van haar man, zelfs toen hij op bed op sterven lag.
"Als ik wakker word, is mijn enige gedachte: waarom leef ik nog?", aldus een van de twee dochters woensdag. "Ik vraag me af, wist hij dat hij ging sterven? De gedachte dat hij daar alleen lag zonder hulp maakt me kotsmisselijk."

Wachten op privacy instellingen...

Meer twijfels nabestaandenOok bij de andere nabestaanden van het tweede slachtoffer bestonden die twijfels. "Heerlijk, nu ben je er niet meer. Nu is dat bekje voorgoed dicht'', zou S. volgens de familie hebben gezegd na de dood van haar tweede echtgenoot. S. ontkende woensdag dat ze die woorden heeft uitgesproken.
In een mailwisseling op de vooravond van het overlijden van haar tweede echtgenoot zou S. bovendien hebben geschreven dat haar man ziek was. S. verklaarde eerder dat haar man voorafgaand aan zijn dood niets mankeerde. De vrouw wilde woensdag niet ingaan op die tegenstrijdige verklaringen.
Ook de vader en stiefmoeder van Ada S. klopten bij de politie aan, omdat ze aan de doodsoorzaak van beide echtgenoten twijfelden. In combinatie met de verklaringen van de dochters was dat aanleiding voor de politie en het OM om een onderzoek naar S. te starten.

Wachten op privacy instellingen...

Zoon wilde derde echtgenoot waarschuwenNa de dood van haar twee echtgenoten verhuisde S. naar Vortum-Mullem. Daar ontmoette ze haar derde echtgenoot met wie ze zou trouwen. Na de arrestatie van zijn verloofde gelooft de derde echtgenoot, naar eigen zeggen nu ex-verloofde, niet meer in haar onschuld. Hij was woensdag in de rechtszaal aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

De zoon van S. en het tweede slachtoffer overwoog destijds die derde echtgenote te waarschuwen. "Zijn huis brandde af, zijn leven stond volledig op z'n kop. Ik dacht, daar gaat ze weer", vertelde hij woensdag in de rechtbank. Hij zei niet in de onschuld van zijn moeder te geloven.

Wachten op privacy instellingen...

Zoeken naar giftige stoffenBeide echtgenoten zouden met gif om het leven zijn gebracht. Volgens deskundigen die woensdag werden gehoord, werden er in de lever van het tweede slachtoffer sporen gevonden van onder meer diazepam, morfine, codeïne en paracetamol.
Dat betekent niet per se dat de man door die combinatie van medicijnen om het leven is gekomen, zeggen de deskundigen. De aangetroffen hoeveelheid van de stoffen is niet dodelijk, maar een gedeelte van de stoffen was tijdens het sporenonderzoek al afgebroken door het lichaam. De 'gifcocktail' is daarom moeilijk te duiden.
Justitie heeft meer bewijs om te denken dat Ada S. haar partners met gif om het leven bracht. Zo werd op haar computer regelmatig gezocht naar giftige stoffen. S. zou hebben gezocht naar termen als 'diazepam overdosis' en 'grafstuk met bloemen'. Ook nam ze medicijnen van haar werk mee naar huis.
Het tweede slachtoffer bij wie de concentraties werden aangetroffen, nam volgens familieleden zelden medicijnen. "De Heer is mijn heelmeester'', zou de man wel eens hebben gezegd.
MoordenS., die haar meisjesnaam weer heeft aangenomen (voorheen was het Van der P., de achternaam van haar tweede man), woonde jarenlang in Vortum-Mullem en volgde haar opleiding tot thuiszorgmedewerkster in Waalwijk. Haar eerste moord zou ze hebben gepleegd in Enkhuizen.
Na de dood van die man besloot ze met haar kinderen te verhuizen naar Friesland. Ze streken neer in Franeker, waar Ada een nieuwe partner ontmoette. Maar de liefde leek van korte duur, want in 2012 kwam ook deze man te overlijden.

Wachten op privacy instellingen...

BrandstichtingS. wordt ook verdacht van brandstichting vorig jaar in haar woning in Sambeek. Ze woonde er destijds samen met haar derde echtgenoot. De brand bleek aangestoken met terpentine, zo werd woensdag bekend.

Wachten op privacy instellingen...

Op de linkerschoen van S. werd tevens terpentine gevonden. In de kofferbak van haar auto lagen twee lege flessen. Net na het uitbreken van de brand zag een buurvrouw Ada S. bovendien wegrijden.
Proces van twee dagenDe rechter in Leeuwarden heeft twee dagen uitgetrokken voor het proces. Woensdag vertelde justitie waarvan S. allemaal verdacht wordt. Donderdag wordt de eis van justitie verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.