Buurgemeenten Eindhoven Airport verwerpen advies over groei van vluchten

18 juli 2015 om 13:12
nl
De gemeente Eindhoven is de enige gemeente die instemt met het concept-advies van de Alderstafel over de groei van Eindhoven Airport. Buurgemeenten hebben het voorstel, waarvan de inhoud pas volgende week openbaar wordt gemaakt, verworpen. Ook de Brabantse Milieufederatie en de vereniging BOW zijn tegen het advies.
Geschreven door

Dit bevestigt de vereniging BOW na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Die krant heeft een uitgelekte mail gezien van wethouder Marc van Schuppen uit Best. De Alderstafel is een overlegorgaan waarin belanghebbende partijen rondom het vliegveld zijn vertegenwoordigd.
SprongDe buurgemeenten van Eindhoven Airport, de Brabantse Milieufederatie en de BOW - als belangenbehartiger voor omwonenden van het vliegveld - vinden de groei de komende jaren onevenredig. "Er is sprake van een enorme sprong. We snappen allemaal dat Eindhoven Airport moet groeien, maar dan wel geleidelijk", zegt voorzitter Klaas Kopinga van BOW.
Een groot knelpunt voor de tegenstemmende partijen is het vroege tijdstip waarop vluchten in het weekend vertrekken. De BOW ziet vliegtuigen het liefst pas vanaf acht uur opstijgen, maar in het advies van Alders staat dat al eerder op de dag mag worden gevlogen. Ander knelpunt is het tijdstip van de late landingen. Die zouden volgens de tegenstemmers vóór halftwaalf moeten plaatsvinden.
Laatste woordUiteindelijk gaat de Tweede Kamer zijn zegje over de groei van Eindhoven Airport doen. "De kans is groot dat onze punten in de wind worden geslagen", denkt Kopinga. "Dat is dan heel jammer, maar niet de eerste keer dat over ons heen wordt gewalst. Wij hebben ons echter neer te leggen bij een democratisch besluit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.