Bom uit Tweede Wereldoorlog in Eindhoven gevonden en op Oirschotse Heide onschadelijk gemaakt

EINDHOVEN - Op de Oirschotse Heide is woensdagmiddag de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht, die eerder op de dag in Eindhoven werd gevonden. Het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog werd onder de Gagelstraat in de binnenstad aangetroffen. De bom kwam tevoorschijn bij het verleggen van de riolering. De Gagelstraat en de Mathildelaan, die eraan grenst, waren urenlang afgesloten.
De bom werd rond kwart voor twee 's middags opgehaald en is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt. Het ging om een Britse duizendponder.


'Duidelijk dat het een bom was'
Het voorwerp werd tegen negen uur opgemerkt door de bestuurder van een graafmachine. Hij was aan de Gagelstraat bezig met het verleggen van de riolering.

"Toen we met een schop het zand hadden verwijderd, werd ons duidelijk dat het om een bom ging", vertelt Hans Berendsen. Hij is de woordvoerder van Hanenberg Wegenbouw in Oss, het bedrijf dat de rioleringsklus in hartje Eindhoven verricht.

'Nuchtere lui'
"Het was wel even schrikken voor mijn collega, maar we zijn allemaal nuchtere lui en hebben dan ook meteen 112 gebeld. De politie schakelde daarop een deskundige in en die stelde vast dat het om een bom ging", aldus Berendsen.

De riolering moet verlegd worden vanwege de verbouwing van een voormalig pand van Philips Lighting. In dit complex komen appartementen en winkels.

Sinterklaasbombardement Eindhoven
De bom is mogelijk een overblijfsel van het zogeheten Sinterklaasbombardement. Op zondag 6 december 1942 bestookten Britse bommenwerpers fabrieken van Philips, die tijdens de oorlog radio's maakten voor de Duitse bezetter.

Een deel van de Eindhovense binnenstad werd door het bombardement weggevaagd. Het was zondag en niemand werkte, maar er vielen wel burgerdoden.

'Losse vondst'
Berendsen wist dat er in het centrum van Eindhoven projectielen uit de oorlog kunnen liggen. "In het gebied waar wij bezig waren, zou dat niet het geval zijn. Het was dus een losse vondst", klinkt het nuchter.

Ton van der Heijde, de man achter het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement, snapt niets van de vondst. "Het is vreemd dat er nu nog een bom in de binnenstad wordt gevonden", zo stelt de Eindhovenaar die de ramp in 1942 van dichtbij meemaakte.

'Een afzwaaier'
"Het centrum is daarna namelijk voor het grootste deel herbouwd. Het is ook bijzonder dat de bom een eind verderop is aangetroffen en niet in de buurt van de plek waar de grootste schade is aangericht", aldus Van der Heijde. Mogelijk was er sprake van een afzwaaier. "Of het kan zijn dat de Engelse piloten het zicht kwijt waren door de rook van alle inslagen."