Melkt Van Stokkom Polen uit? FNV beschuldigt Nulands uitzendbureau

NULAND - Uitzendbureau Van Stokkom in Nuland jaagt Poolse arbeiders die voor het bedrijf werken onterecht op hoge kosten, vindt vakbond FNV. De vakbond heeft de SNCU op het bedrijf afgestuurd. Die waakhond van de uitzendbranche is een onderzoek gestart.
Bij Van Stokkom werken tientallen Poolse arbeiders die doorverhuurd worden aan aannemers als Hurks en Van Wijnen. De FNV heeft loonstroken in handen waaruit zou blijken dat er structureel te veel geld wordt ingehouden voor zaken die Van Stokkom volgens de ET-regeling eigenlijk zelf moet betalen. Het gaat dan om huisvesting, reiskosten van en naar het thuisland en levensonderhoud.

Wel of geen brief?
"We hebben Van Stokkom per brief opgeroepen toe te geven dat ze fouten maken en hen gevraagd de onderbetalingen te herstellen en voor de toekomst uit te sluiten. Ze reageren niet op deze brief", zegt Karel-Jan Kivits van de FNV.

Directeur Rudy van Stokkom is zich van geen brief bewust. "Wij weten van niks. We staan echt perplex, wij zijn gewoon gecertificeerd en daar horen strenge controles bij."

'Niet aan cao houden'
De FNV zegt ook ontdekt te hebben dat Van Stokkom minder loon betaalt dan moet volgens de cao en ATV niet verrekent. De Polen mogen zich volgens de FNV van Van Stokkom niet inschrijven in het gemeentelijk register en blijven zo dus gebonden aan de huisvesting van Van Stokkom.

"Het is duidelijk dat Van Stokkom de huisvesting en de daarmee samenhangende ET-regeling als verdienmodel gebruikt", aldus Kivits.

Zware beschuldigingen
Van Stokkom vindt dat de FNV nogal zware beschuldigingen uit "Ik weet niet precies wat ze schrijven, maar het lijkt me niet terecht."