Video

Onderzoek: Wat is de rol of kleur van Zwarte Piet (of een gele) in het Sinterklaasgedicht?

29 oktober 2014 om 12:00 • Aangepast 24 april 2020 om 19:08
nl
Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bestoken elkaar al een jaar over de juiste kleur van Piet. De discussie gaat over zwarte, groene of gele Pieten en soms over te rode lippen. In de hoogoplopende emotionele discussies over Zwarte Piet lijkt één onderwerp door iedereen over het hoofd te zijn gezien. Wat is de rol van Zwarte Piet in het Sinterklaasgedicht?
Geschreven door

Joost Scheifes is al jarenlang broodschrijver van Sinterklaas. Jaar in, jaar uit schrijft hij op bestelling de mooiste gedichten. Over de discussie rond zwarte Piet is hij volstrekt duidelijk. "Er was een traditie om koppen van zwanen af te trekken en dat gebeurt ook niet meer tegenwoordig. Dus waarom zouden we niet kunnen stoppen met een zwarte Piet?"
Onderzoek(je)Op ons verzoek heeft de neerlandicus honderden gedichten en tientallen gedichtenwebsites bekeken en onderzocht. De onderzoeksvraag was simpel: Wat voor rol speelt (zwarte) Piet in het Sinterklaasgedicht?
De uitslag "In 44 procent van alle gedichten wordt Sint of Sinterklaas bij naam genoemd. Bij  22 procent komt ook Piet voorbij in een gedicht en bij slechts 2 procent van de door mij gescande gedichten speelt de kleur van Piet een rol. Samenvattend: de kleur van Piet speelt geen enkele rol in Sinterklaasgedichten.
De kleur mag dan geen enkele rol spelen, de rolverdeling aan het hof van Sinterklaas is wel helder. "Piet is de aangever, het luisterend oor ( en ogen) van Sinterklaas, de werker."
Over de soms negatieve toon in gedichten heeft Scheifes een uitgesproken mening. "Als je de moeite neemt om iemand een cadeautje te geven en een gedicht te sturen, dan heb je iets voor die persoon over. Dat negatieve wat je kunt belichten is schertsend, moet schertsend zijn."
Het gedicht dat Scheifes schreef over Piet
In het doorsnee sinterklaasgedichtwordt over een geschenk berichten een verhaal over de ontvanger verteld.De sint wordt daarbij als gever vermeld
Soms is er nog een rol voor Piet.Die deelt mee wat hij hoort of ziet.En wat je ook van deze knecht vindt,hij doet zijn werk in naam van sint.
En of hij zwart is, of aan het vergelendat kan niemand een donder schelen.Want welke kleur die Piet ook heeft,van belang is dat hij…  geeft!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.