Scheuren in stadion NAC Breda, herstelkosten bedragen 700.000 euro

29 oktober 2014 om 12:45
Het stadion van NAC kampt met scheurvorming in de betonnen constructie. Dat meldt BN DeStem. De veiligheid is volgens wethouder Bernie van den Berg van Breda en NAC niet in gevaar. "Herstel is onvermijdelijk", schrijft de gemeente Breda, de eigenaar van het NAC-stadion. Voorlopig zijn de kosten begroot op 700.000 euro.
Geschreven door

In alle stilte is in mei een rapport uitgebracht over scheurvorming in de betonnen oplegconstructie van het stadion, zo schrijft de krant.
De oorzaak is niet duidelijk. Of constructiefouten de oorzaak zijn, of fouten in de constructieberekening, wordt nader onderzocht.
HoofdtribuneDe scheuren zijn vooral te zien aan de lange zijde van de hoofdtribune en het hoofdgebouw. Hoogste prioriteit heeft het herstel van een oplegnok van de hoofdtribune (45.000 euro).
Maar ook de betonnen oplegnokken van de overige tribunes (150.000 euro) moeten worden hersteld. De liggers van de tribunes dienen eveneens te worden hersteld (500.000 euro), waarvoor meerdere offertes worden aangevraagd.
Van wie is de fout?Er volgt nog nader onderzoek naar wie de fout heeft gemaakt. Het bouwkundig adviesbureau en de betonleverancier geven ieder hun eigen verklaring. Namelijk de eerder genoemde constructiefout en de berekeningsfout.
MisverstandDe gemeente was dinsdag in eerste instantie niet bereid het rapport vrij te geven. Later op de dag sprak wethouder Van den Berg tegenover BN DeStem van een misverstand. "Ik wil liever eerst de uitkomst van een tweede rapport afwachten. Mogelijk is er een slimmere manier voor herstel, tegen de helft van de prijs."
Hij ziet geen direct gevaar op de tribunes, vandaar dat de voetbalbond KNVB niet is ingelicht. "Het herstel moet wel met spoed gebeuren, maar dat is in 2015 voorzien."
Wedstrijden gaan doorEen woordvoerder van NAC zegt dat de scheur in de betonnok bij toren 1 al in 2002 is opgemerkt. "Er is toen een tijdelijke oplossing gevonden. Daarna is de scheur groter geworden. Verder gaat het vooral om haarscheuren. Met de betrokken partijen bekijken we hoe we actie kunnen ondernemen. De wedstrijden kunnen gewoon doorgaan. Er is geen enkel probleem met de veiligheid."

Wachten op privacy instellingen...