‘Leider onderzoek naar gebruik kankerverwekkende verf was zelf voor werksituatie verantwoordelijk'

29 oktober 2014 om 15:55
nl
Oud-luchtmachtcommandant Freek Groen, door Defensie aangesteld om een onderzoek te leiden naar het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6, blijkt de klachten over het gebruik van de verf jarenlang als leidinggevende te hebben genegeerd. Dat meldt EenVandaag. 
Geschreven door

In Brabant is destijds met verf met chroom-6 gewerkt op de vliegbases in Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel en het voormalig depot van Defensie in Woensdrecht.
Voormalige werknemers van de bases zijn woedend over het gebruik van de stoffen.
Frank GroenFreek Groen was van 1984 tot en met 1992 een hoge leidinggevende op de voormalig vliegbasis Twenthe. Groen was daar onder meer verantwoordelijk voor de spuiterij waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien.
De ventilatie in die spuiterij deugde niet. Het personeel werkte in vervuilde lucht en er werd met verf met de kankerverwekkende stof chroom-6 gewerkt. De werksituatie was onveilig en ongezond, zo blijkt uit rapporten van de arbeidsinspectie in handen van EenVandaag.
De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie, maar die verbetering bleef uit. Uit de stukken blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Dat gebeurde dus onder het bewind van Freek Groen.
Onvree in oppositieDe oppositie heeft grote moeite met de aanstelling van Groen als leider van de taskforce die bij Defensie het onderzoek naar de problemen met de chroom-6 verf in goede banen moet leiden. "Een ongelukkige keuze'', zegt Raymond Knops (CDA). Ook D66 en SP zijn niet blij met de benoeming.
De SP gaat minister Jeanine Hennis-Plasschaert vragen Groen te vervangen. Het ministerie benadrukt dat de Taskforce Chroom-6 geen onderzoek doet, maar het proces begeleidt.
"De onafhankelijkheid van het onderzoek is gewaarborgd door de inschakeling van het onafhankelijke onderzoeksinstituut RIVM en de GGD'', aldus het ministerie. Alle uitslagen van het onderzoek komen op internet.
Onderzoek naar verfgebruikDefensie laat momenteel meerdere onderzoeken doen naar het gebruik door militairen van verf met de kankerverwekkende stof. Meer dan 500 (oud-)medewerkers hebben zich bij het ministerie gemeld die met Chemical Agent Resistant Coating en chroomhoudende verf hebben gewerkt.
Ongeveer 20 procent van hen heeft medische klachten. Volgens Knops 'mag er geen discussie zijn over de onafhankelijkheid' van de leider van de taskforce. "Het lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt'', stelt Jasper van Dijk (SP).  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.