Nieuw Breda's museum moet minstens 100.000 bezoekers trekken

30 oktober 2014 om 01:18
nl
Het nieuwe museum voor Breda moet per jaar meer dan 100.000 bezoekers gaan trekken. Dat zei de Bredase cultuur-wethouder Selçuk Akinci woensdagavond in een commissievergadering, waar hij steun kreeg voor zijn plan om het Breda's Museum en het MOTI samen te voegen.
Geschreven door

Volgens de cijfers van de Nederlandse Museumvereniging trok het Breda's Museum in 2012 85.000 bezoekers en stond het daarmee als 52ste op de lijst van 55 best bezochte musea in Nederland. Musea die dat jaar op ongeveer 100.000 uitkwamen waren bijvoorbeeld Het Valkhof in Nijmegen en het Van Abbemuseum in Eindhoven. De Pont in Tilburg haalde dat jaar 120.000 bezoekers.
Maar wat voor museum?Bijzonder is dat nog niemand weet wat voor museum straks al die mensen naar Breda moet halen. Het Breda's Museum is een cultuurhistorisch museum, het MOTI begon als museum voor grafisch ontwerp en is nu een museum voor de beeldcultuur.
Het Breda's Museum is na een forse bezuiniging door de gemeente nauwelijks nog een levensvatbare organisatie. Het MOTI kampt met tegenvallende bezoekcijfers en heeft de Bredanaars nog niet aan zich weten te binden.
Volgens Jan van Laarhoven, oud-directeur van het Noordbrabants Museum, is Breda te klein om twee van zulke musea draaiende te houden. Hij adviseerde Akinci tot de samenvoeging met een nieuw beleid en een nieuwe directie. Dat idee kreeg woensdagavond de steun van de Bredase politiek.
MOTI niet populairEen commissie gaat de komende tijd nadenken over wat woensdagavond al het Nieuwe Museum werd gedoopt. Akinci gaf toe dat hij bij de gemeente niemand heeft die in die commissie het Breda's Museum kan vertegenwoordigen. De directeur van het Breda's Museum is begin dit jaar opgestapt. Akinci gaat op zoek naar iemand van buiten.
Het MOTI lag woensdagavond niet goed. Meerdere fracties waarschuwden dat bij de plannenmakers het MOTI inhoudelijk niet de overhand mag krijgen. Vooral het CDA bleef er op aandringen dat de commissie wordt voorgezeten door een inhoudelijke zwaargewicht. De partij was pas gerust toen de wethouder beloofde dat oud-directeur Jan van Laarhoven de benoeming van zo'n externe deskundige kan blokkeren.
Noordbrabants museumEerder heeft Akinci geprobeerd het Breda's Museum samen te laten werken met het Noordbrabants Museum. Dat idee wees het Noordbrabants Museum van de hand. De Bredase wethouder vertelde woensdagavond dat hij in de toekomst nog wel kansen ziet om het Nieuwe Museum en het Noordbrabants Museum weer om de tafel te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.