Voedselbank krijgt te veel appels en wil appelmoes maken van overaanbod - Omroep Brabant

Voedselbank krijgt te veel appels en wil appelmoes maken van overaanbod

30 oktober 2014 om 13:26
nl
Het overaanbod van appels en peren als gevolg van de Russische boycot is zo groot dat ook de voedselbanken het fruit niet kwijt kunnen. Om te voorkomen dat de appels vernietigd worden, wil Voedselbank Nederland er appelmoes van laten maken. Dat zei Salomon Querido van Voedselbanken Nederland donderdag.
Geschreven door

Ook in Brabant ondervinden appelboeren veel hinder van de boycot: er heerst een appeloverschot. De kosten die gemaakt worden bij het plukken van appels wegen simpelweg niet op tegen de opbrengst van de oogst.  
Veel te veelDe voedselbank krijgt daarom wekelijks honderdduizenden kilo's aan appels aangeboden. "Dat is ook voor ons te veel", zegt Querido. "Door er appelmoes van te maken proberen we te voorkomen dat voedsel wordt vernietigd en hebben mensen er later nog wat aan."
De voedselbanken hebben voldoende aan zo'n 35.000 kilo appels per week.
Vraag steun overheidConservenfabrikanten staan volgens Querido positief tegenover de plannen van de overkoepelende organisatie.
"Maar zij willen wel dat hun productiekosten worden gecompenseerd. Wij vragen nu steun aan de overheid hiervoor'', aldus Querido, verantwoordelijk voor de voedselverwerving bij Voedselbanken Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.