Boswachter vindt raketwerper van militairen bij Bergen op Zoom: 'Wel een beetje slordig'

30 oktober 2014 om 15:40 • Aangepast 21 november 2020 om 21:50
nl
Boswachter Erik de Jonge heeft woensdagmiddag een granaatwerper gevonden die onbeheerd tegen een paaltje op landgoed Zoomland bij Bergen op Zoom stond. Het bleek van soldaten van de Luchtmobiele Brigade te zijn. Die waren een stukje verderop aan het oefenen. De boswachter heeft aan hen het wapen gegeven. Hij begreep uit een reactie op Twitter dat er een oefenprojectiel op zat.
Profielfoto van
Geschreven door

Het wapen lijkt sterk op een Panzerfaust, een antitankwapen dat gebruikt wordt in het Nederlandse leger. "Het is wel een beetje slordig. Ik had dat ding ook in mijn auto kunnen leggen en ermee weg kunnen rijden", vertelt de boswachter.
"Het zou niet goed zijn als zoiets in handen komt van iemand die kwade bedoelingen heeft", spreekt De Jonge zijn zorg uit.
OefenwapenHij vond het wapen rond een uur of vijf. "Het was al aan het schemeren. De soldaten zaten 100 of 150 meter verderop. Ze hadden het daar waarschijnlijk even neergezet."
Het is nog niet duidelijk hoe het wapen onbeheerd achter kon blijven. Een woordvoerder van de Luchtmobiele Brigade laat weten dat het om een dummy gaat. Bij oefeningen gebruiken soldaten altijd oefenwapens en oefenmunitie. "Het geeft een harde knal, maar geeft geen schade. In principe kun je er niks mee."
'Netjes van boswachter'De woordvoerder vindt het heel netjes dat De Jonge het wapen terug heeft gegeven aan de soldaten. "Het is niet goed dat we zoiets verliezen. We zijn blij dat hij eraan gedacht heeft ons te benaderen en het materiaal heeft ingeleverd."



Wachten op privacy instellingen...

Het wapen was voor De Jonge overigens de zoveelste vangst. De boswachter had eerder op de dag zakken met hennepafval, kattenstront en 150 wietplanten gevonden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.