Teeven wil begeleiders tbs'ers niet bewapenen na ontsnapping in Helmond

30 oktober 2014 om 15:33
nl
De tbs'er die afgelopen maand ontsnapte tijdens een bezoek aan de BCC in Helmond, rende simpelweg weg van zijn begeleider. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer. De bewindsman weigert echter om begeleiders te bewapenen om zulke ontsnappingen te voorkomen.
Geschreven door

De tbs'er was op verlof en ging met zijn begeleider naar de BCC in Helmond om daar zijn televisie ter reparatie aan te bieden. Na het roken van een sigaret sloeg hij op de vlucht en wist hij te ontkomen. Later werd hij in Helmond opgepakt.
'Van tevoren geen signalen dat man zou ontsnappen'De man, Hans van B., was veroordeeld voor poging tot doodslag. Kamerlid Lilian Helder van de PVV vreest dat tbs'ers die ontsnappen een risico vormen voor de samenleving en stelde daarover vragen aan staatssecretaris Teeven. Ze wilde weten hoe ontsnappingen kunnen worden voorkomen.
Helder wilde met name weten hoe Van B. kon ontsnappen tijdens zijn begeleid verlof. Ze denkt dat justitie misschien een verkeerde inschatting maakten over het vluchtrisico van de man, maar Teeven ontkent dit. "Er waren geen signalen dat de betreffende tbs'er zich zou willen onttrekken."
Teeven wil verlof niet afschaffenMeteen na de ontsnapping werden politie en justitie op de hoogte gebracht, schrijft Teeven verder. Dit is volgens hem in lijn met de afspraken die er zijn op het moment dat een tbs'er ontsnapt aan zijn begeleider.
Helder vindt dat de maatschappij niet langer als proeftuin moet worden gebruikt voor tbs'ers. Wat haar betreft mogen veroordeelden niet op verlof. De staatssecretaris is het hier niet mee eens, omdat zonder verlof tbs-gestelden niet terug de maatschappij in kunnen.
'Bewapening zorgt voor meer risico's'Op de vraag of begeleiders dan standaard bewapend moeten worden om zo ontsnappingen te voorkomen, reageert Teeven afkeurend. Dit zou volgens hem nog meer risico's kunnen opleveren voor de maatschappij.
"Het oefenen met vrijheden is een belangrijk onderdeel van de behandeling van tbs'ers en een voorwaarde voor een goede resocialisatie. Ik ben van mening dat verloven voldoende gecontroleerd en gefaseerd plaatsvinden en zie geen meerwaarde in het standaard bewapenen van begeleiders", zegt hij tenslotte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.