Biomoer moet mestlekkages eerder melden, vindt gemeente Roosendaal nadat mest in sloten terecht kwam

30 oktober 2014 om 15:45
nl
Biomoer had de lekkage van mest eerder bij de gemeente en de milieudienst moeten melden. Dat schrijft de gemeente Roosendaal in een brief aan de boeren van de biovergistingsinstallatie in Moerstraten. Vorige week vrijdag lekte daar 30 tot 40 kuub afgewerkte mest weg in de sloten rond het bedrijf.
Geschreven door

Volgens de gemeente Roosendaal heeft Biomoer daarover te laat aan de bel getrokken. Tijdens het overpompen van vergiste mest en ander organisch materiaal is afgelopen vrijdag een lekkage ontstaan.
Kikkers in sloot overledenHet Waterschap Brabantse Delta heeft de sloten afgedamd en is begonnen met het opruimen van de verontreiniging. Volgens milieuverenigingen zijn de kikkers in de sloten door de vervuiling gestorven.
In de brief spreekt de gemeente over storingen, ongelukken en calamiteiten. Volgens de gemeente Roosendaal was de lekkage van de mestpulp, het zogeheten 'digestaat' aan te merken als calamiteit. Het spul is in de nabijgelegen sloten terechtgekomen en heeft daar een verontreiniging veroorzaakt.
Melding te laatIn de brief maant Roosendaal Biomoer tot snellere actie in het vervolg. De lekkage was om acht uur 's ochtends en is 's middags na drie uur gemeld bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, de vroegere Regionale Milieudienst.
Het laat melden is een overtreding van de wet Milieubeheer. Biomoer had direct na ontdekking van de overloop aan de bel moeten trekken.
Meer maatregelen nodig?Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze regelmatig bij Biomoer kijken hoe de vlag erbij hangt. Ook het Waterschap blijft betrokken.
Biomoer heeft opdracht gekregen te onderzoeken wat er nou precies is misgegaan en wat er precies in de vergisters zat, dat is weggelekt. Aan de hand van die bevindingen bekijkt de gemeente of er nog andere maatregelen nodig zijn.
ModderBiomoer zelf wil geen commentaar geven op het incident. Het bedrijf vindt dat ze er alles aan doen om alles ‘goed en vlot’ op te lossen.
Ze willen geen communicatie via de pers omdat ‘dat alleen maar leidt tot moddergooien'. Buurtbewoners zijn al vanaf het begin kritisch over de biovergisters bij Biomoer.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.