Allemaal aan de meelwormen en de sprinkhanen, straks in de schappen van de Jumbo bij jou in de buurt

30 oktober 2014 om 16:29
nl
De meeste mensen gruwen ervan, insecten eten. En toch gaat het steeds meer die kant op. Supermarkt Jumbo gaat vanaf volgend jaar insecten verkopen. Zo komt het insect steeds dichter bij ons bord. Als het aan Marian Peters van de Vereniging van Nederlandse Insectenkwekers ligt, eten we binnenkort massaal sprinkhanen en meelwormen. Het is duurzaam, gezond, veilig en lekker.
Geschreven door

Toch is de drempel om insecten te eten hoog. De Vereniging van Nederlandse Insectenkwekers (Venik) probeert deze drempel te verlagen. In Nederland worden insecten al heel lang beschouwd als iets dat we moeten bestrijden.
"Ze zijn hier klein en we hebben ze altijd met iets vies geassocieerd", aldus Marian Peters uit Den Bosch. Terwijl het in het andere continenten als een lekkernij wordt gezien. Zo eten Japanners graag een bordje rijst met gekookte wespen. Europeanen zien insecten niet als voedsel.
VeiligEr wordt al jaren getest of insecten veilig zijn. "Mensen die gevoelig zijn voor schaal- en schelpdieren kunnen er op reageren", aldus Marian Peters. Insecten worden vooral geprezen als duurzaam voedsel en het zouden uitstekende vleesvervangers zijn.
Alle nadelen die aan de vleesconsumptie kleven, zoals milieubelasting door de uitstoot van broeikasgassen door dieren en een enorm beslag op de landbouwgrond, zijn niet van toepassing op insecten. "In Brabant zijn een paar kwekers, die voornamelijk sprinkhanen en krekels kweken voor consumptie", aldus Peters
Smaakt naar notenInsecten passen in een gezonde voeding. Ze zitten vol met essentiële eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn geschikt als vleesvervangers. Je kunt insecten op verschillende manieren bereiden. Zoals gemalen door gehaktballen of in koekjes, maar sprinkhanen kun je ook goed frituren. De meeste insecten hebben een 'nootachtige' smaak.
Er moet een mentaliteitsverandering komen om Nederlanders aan de meelwormen en sprinkhanen te krijgen. Dat wil Venik doen door het aanbod van insecten en insectenproducten te vergroten, door mensen nieuwsgierig te maken en door ze te laten proeven.
"We richten ons ook op de consument van de toekomst en dat is de jeugd. Zij vinden het eten van insecten hip en spannend. Het is goed om er jong aan te beginnen, want we merken dat hoe ouder je bent, hoe lastiger mensen het vinden om het te gaan proeven", aldus Marian Peters.
JumboWie eens iets anders dan vlees of vis wil eten kan vanaf volgend jaar bij de supermarkten van Jumbo terecht voor eetbare insecten. Volgens het bedrijf is het de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.