Evaluatierapport brand Wintelre: pas laat duidelijkheid over asbestgebied

30 oktober 2014 om 16:31 • Aangepast 24 april 2020 om 19:13
nl
Bij de grote brand in Wintelre heeft het vaststellen van asbest lang op zich laten wachten. Ook was het gebied waar de brand woedde niet snel genoeg afgezet. Dat staat in een intern evaluatierapport van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Bij de brand in mei van dit jaar brandden een loods en een woonhuis af.
Geschreven door

Het evaluatierapport is door de veiligheidsregio zelf opgesteld. "Dat doen we omdat we van iedere inzet willen leren. Je moet dingen die goed zijn gegaan benoemen, maar ook kritisch kijken naar fouten binnen de eigen organisatie", aldus een woordvoerder.
Communicatie was stroefIn het rapport staat ook dat de communicatie tussen politie, brandweer en ambulance moeizaam verliep. De communicatiemiddelen lieten het soms afweten en er was geen internetverbinding voorhanden.
Al snel na de brand werd opgeschaald naar een GRIP3-situatie. Een vrij uitzonderlijke situatie die zo'n vijf keer per jaar voorkomt in Nederland. In zo'n situatie komt de burgemeester met een team bijeen en wordt ook de Commissaris van de Koning geïnformeerd.  
Om negen uur 's avonds werd weer afgeschaald, maar burgemeester Anja Thijs-Rademakers vroeg zich af of dat niet te snel was. De indruk leek gewekt dat de disciplines niet nog meer menskracht wilden inzetten.
OnbeschermdTegen het advies van deskundigen in liepen brandweerlieden onbeschermd door het gebied waar de brand woedde. Volgens de veiligheidsregio komt dat raar over naar de buitenwereld.
Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost bij een controle van de inspectie geen tekortkomingen geconstateerd. Voor ieder aandachtspunt is ook een aanbeveling gedaan, waarmee in de toekomst beter gehandeld kan worden.
Op 11 november praat de gemeenteraad over de evaluatie van de brand in Wintelre.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.