'Jihadist' over inval in Eindhoven: 'Ze zochten naar tanks, maar vonden niets'

30 oktober 2014 om 22:36
nl
"Ze waren op zoek naar tanks, maar ze vonden niets." Hiermee vat een vermeende jihadstrijder in Eindhoven ironisch de politie-inval in zijn huis aan de Doctor Cuyperslaan donderdag samen. Volgens hem berust de actie op een groot misverstand.
Geschreven door

De inval begon om kwart voor zeven 's ochtends. Agenten bonkten op ramen en trapten de deur van het huis in. Ze lichtten de bewoners van bed en hielden één vrouw aan, aldus haar vriend tegen Omroep Brabant.
De vriend is een islamitische man. Vriendelijk opent hij de deur en vertelt tegen onze verslaggever wat hij allemaal zag gebeuren. De agenten namen zijn vriendin mee, zo zegt hij. Het zou gaan om een Nederlandse vrouw die zich heeft bekeerd tot de islam.
'Sprake van misverstand'De vrouw zit nog vast. "Een misverstand", zo zegt de vriend. "Er zijn hier in het verleden vaker invallen geweest. Nu waren ze op zoek naar tanks, maar ze vonden niets." Ook buurtbewoners hadden de inval niet zien aan komen.
Twee uur lang zochten de agenten naar sporen die mogelijk naar gewelddadig jihadisme zouden leiden. "De politie was continu aanwezig", legt de overbuurvrouw uit. "Ik zag mensen met witte handschoenen en hesjes aan. Het was druk."
Ook elders invallenDe inval aan de Doctor Cuyperslaan zou dezelfde zijn als waarover de politie donderdag meldde, maar de politie wil geen precieze locatie noemen. Behalve in Eindhoven werden er ook huizen in Arnhem, Doesburg en Rotterdam door de politie doorzocht.
De grootschalige politieactie was gericht op het verzamelen van bewijs tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië. Daarnaast richt het onderzoek volgens justitie zich op deelname aan de terroristische organisatie 'Jabhat al-Nusra'.
Het moet nog blijken of de vrouw aan de Doctor Cuyperslaan zich hieraan schuldig zou hebben gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.