Soap: NAC Breda wil talent Grad Damen terug van Willem II

31 oktober 2014 om 09:14
nl
Bij NAC ontwikkelt zich momenteel een heuse soap rondom jeugdspeler Grad Damen. Het talent stapte onlangs met ruzie op bij NAC en dook daarna op bij concurrent Willem II. Dit is tegen de algemene regels van de KNVB en NAC heeft daarom middels een brief Willem II dwingend verzocht daar een einde aan te maken. Willem II geeft daar gehoor aan.
Geschreven door

De 17-jarige Grad Damen en zijn ouders kregen enige tijd geleden een conflict met Geert Brusselers, het hoofd jeugdopleidingen van NAC. De speler wilde doorstromen naar het beloftenelftal, maar Brusselers hield dit tegen. En dit was tegen de afspraken, zo vindt de familie Damen.
De lezingen hierover verschillen, maar technisch directeur Graeme Rutjes steunde na een aantal gesprekken uiteindelijk Brusselers in zijn beslissing. Daarop besloot Grad Damen te stoppen met voetballen.
Brief naar Willem IINadat hij was gestopt bij NAC, dook Grad Damen ineens op bij Willem II. Hij trainde bij de Tricolores en speelde afgelopen week ook in een oefenwedstrijd van het beloftenelftal. Dit is in strijd met de regels van de KNVB. Het nieuws bereikte NAC en woensdagavond zei Graeme Rutjes daar nog over: "Wij hebben hier met verbazing kennis van genomen. We gaan rustig bekijken hoe we dit gaan aanpakken."
Lang heeft NAC daar blijkbaar niet over hoeven nadenken, want donderdag lag er al een brief bij Willem II op de deurmat. Daarin stelt NAC dat Damen niet meer voor de Tilburgers mag uitkomen en trainen, anders zou de Bredase club maatregelen treffen.
Willem II voldoet aan dat verzoek. "Ik snap de brief van NAC", zegt Jurgen Streppel, coach en technisch directeur bij Willem II. "Het is logisch, want het mag niet volgens de regels. Hij is nu dus ook weg bij Willem II."
Einde verhaal voor Willem IIAls Willem II Grad Damen alsnog zou willen inlijven, dan moet de club NAC daar een vergoeding voor betalen. 13.692 euro per opleidingsjaar is de regel. Het zou in dit geval gaan om zes of zeven jaar.
"Wij hebben geen geld en zouden er het geld ook niet aan willen uitgeven", stelt Streppel. "Het is einde verhaal wat ons betreft."
'Blijf niet vervelen met ons kind'Opvallend is dat - nog voor de brief werd verstuurd - er aan de achterkant al wordt gewerkt om Grad Damen terug naar NAC te krijgen. Twee aandeelhouders van de Bredase club maken zich hier hard voor en hebben informeel contact met de familie Damen. Die staan in principe niet onwelwillend tegenover een terugkeer.
Tot donderdagmiddag. Want het kamp Damen krijgt dan een email van NAC met als bijlage een aangetekende brief. Daarin staat dat NAC ook volgend seizoen met Grad door wil. Een schrijven dat normaal gesproken pas in de maand mei naar jeugdspelers wordt verzonden. NAC lijkt zich juridisch in te willen dekken om eventuele opbrengsten veilig te stellen. De email plus aangetekende brief valt niet goed bij de familie Damen. "Wat is dit nou?", reageert vader Damen, die ook Grad heet. "Eerst willen ze een gesprek en nu dit. Blijf niet zo vervelen met ons kind."
Grootste talent?De actie vanuit NAC is opvallend. Graeme Rutjes liet woensdagavond namelijk weten dat hij zich had neergelegd bij het vertrek van Damen. "Gradje zit aan de 'bovenkant' van onze opleiding", zo zegt hij. "Maar het grootste talent? Dat weet ik niet, dat moet blijken."
"Hij heeft zijn verhaal, wij het onze. Hij heeft bepaalde verwachtingen en wij hebben daar andere ideeën over. Wij vinden dat hij vlieguren moet maken en dan nog niet bij de beloften. Hij wilde anders."
Rond de tafelOp zich is het natuurlijk niet vreemd dat NAC het door zichzelf opgeleide kapitaal wil veilig stellen. En ja, elke vader wil dat zijn zoon zo snel mogelijk in het eerste komt. Maar op de manier waarop alles zich voltrekt, vallen vraagtekens te plaatsen. Wie er ook gelijk heeft. Ondertussen is Gradje Damen het kind van de rekening. Hij wil graag voetballen.
De familie Damen heeft inmiddels besloten om nog één keer met NAC rond te tafel te gaan zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.