Grootste sierduivenshow van Brabant: 'Dierenwelzijn moet voorop staan'

31 oktober 2014 om 10:51
nl
Zo'n 1300 duiven worden vrijdag gekeurd in Loon op Zand. Daar is vandaag de grootste sierduivenshow van Brabant begonnen. Er zijn ongeveer 90 rassen te bewonderen. De keurmeesters letten vooral op schoonheid, conditie en raseigen kenmerken.
Geschreven door

De meeste dieren zijn prima verzorgd, maar een enkele fokker gaat te ver met zijn sierduiven, waardoor dieren te lange veren op de poten krijgen of dichtgroeiende oogranden. De Sierduivenshow Zuid-Nederland vindt dat onacceptabel en wijst die eigenaren op de grenzen van het fokken met sierduiven.
Fokkers aansprekenFokkers zijn bezig om de raseigen kenmerken van de kroppers, tuimelaars en kapucijners zo mooi mogelijk uit te laten komen. "Een enkeling gaat daarin weleens te ver"', vertelt Tom Laming van de Sierduivenshow.
De liefde voor de duiven zit diep. "We zorgen bijzonder goed voor onze vogels, dus als er fokkers zijn die te ver gaan, dan spreken we ze daar op aan. Het is niet de bedoeling dat een beestje niet meer kan lopen, omdat de eigenaar het zo mooi vindt om het zo te fokken dat er enorme grote veren aan zijn poten groeien. Dat soort dieren krijgen geen waardering, geen prijzen."
BaardtuimelaarOp de show in De Wetering in Loon op Zand zijn duiven te bewonderen die behoren tot het Levend Nederlands Erfgoed, zoals de Oud-Hollandse Kapucijn, De Amsterdamse Baard Tuimelaar en Gelderse Schlenk. Het hele weekend zijn mensen welkom om de duiven te bekijken.
"Duiven zijn prachtig. Ze zijn net zo trouw aan hun baas als een kat of een hond. Duiven dat zit in je bloed. Het is een virus, waar we hier mee zijn besmet." Tom Laming en de andere fokkers, keurmeesters en duivenliefhebbers zijn het er over eens. "Het is een mooie hobby."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.