‘Gevangenen Den Hey-Acker in Breda krijgen shag of geld voor goed verhaal tegen inspectie’

1 november 2014 om 09:38
nl
Wantoestanden in jeugdgevangenissen zoals Den Hey-Acker in Breda worden verborgen gehouden voor de inspectie. Omdat inspectierondes weken van tevoren aangekondigd worden, kunnen gevangenissen zich uitgebreid voorbereiden. Dat schrijft het AD zaterdag.
Geschreven door

De krant sprak met twintig ex-medewerkers en ex-gedetineerden over hoe gevangenissen omgaan met inspecties. Eén van de bronnen is een ex-groepsleider van Den Hey-Acker.
‘Beloning voor goed verhaal’In onder andere Den Hey-Acker zouden medewerkers van de inrichting de gevangenen selecteren die met de inspectie mogen praten. Volgens de ex-groepsleider krijgen ze een Mars, een pakje shag of wat geld als ze een goed verhaal vertellen. In september kwam naar buiten dat gevangenen die een klacht wilden indienen, werden afgekocht met belkaarten.
De medewerker vertelt ook tegen de krant dat vaak opeens een afdeling werd opgeknapt als bekend werd dat de inspectie een bezoek in de planning had staan. Dan werden er ook plotseling grote schoonmaakacties georganiseerd.
‘Inspecties zijn goed’Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aan de krant laten weten dat zij niet twijfelen aan de inspecties. De woordvoerder bevestigt dat het klopt dat inspecties worden aangekondigd en dat gesprekken met medewerkers en gevangenen worden ‘gepland’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.