PSV klopt ADO Den Haag met 1-0, ondanks snelle rode kaart voor Jorrit Hendrix

1 november 2014 om 23:43 • Aangepast 21 november 2020 om 21:48
Hoewel PSV zaterdag ruim een uur met tien man speelde, heeft de koploper van de eredivisie toch de volle buit gepakt tegen ADO Den Haag. Memphis Depay was wederom de gevierde man in Eindhoven met het winnende doelpunt: 1-0. PSV behield zo aan kop van de ranglijst een voorsprong van vier punten op Ajax, de eerste belager.

PSV pakte ook in de zesde competitiewedstrijd voor eigen publiek de winst en hoefde wederom geen tegendoelpunt te incasseren. Toch kwam de overwinning heel wat moeilijker tot stand dan vooraf gedacht. De ploeg van trainer Phillip Cocu moest namelijk ruim een uur met tien man spelen, nadat uitgerekend Jorrit Hendrix in de 29e minuut met twee keer geel van het veld was gestuurd.
Maher op de bankDe 19-jarige middenvelder oogstte de afgelopen weken weliswaar veel lof, maar toch was de verwachting dat Hendrix in de basis zou moeten plaatsmaken voor de weer fitte Georginio Wijnaldum. Cocu besloot verrassend genoeg echter niet Hendrix, maar Adam Maher te passeren.
Maher was de laatste tijd flink op dreef, met drie doelpunten in de vorige drie duels. Tegen ADO zag Maher vanaf de bank hoe Hendrix al na vijf minuten geel kreeg vanwege het vasthouden van Michiel Kramer in de middencirkel. In de 29e minuut vergreep de jonge PSV'er zich opnieuw aan de topschutter van de eredivisie, na een mislukte trap van doelman Jeroen Zoet. Hendrix pakte Kramer op zo'n 25 meter van het doel even vast en moest met rood van het veld.
Zo moest PSV bij een 0-0-stand met tien man verder, terwijl het op dat moment de wedstrijd eigenlijk al beslist had kunnen hebben. De thuisclub domineerde namelijk in de openingsfase, maar verzuimde de grote kansen af te maken. Na het wegvallen van Jetro Willems (hoofdblessure) en Hendrix was PSV echter een tijdje behoorlijk van slag.

Nauwelijks kansen voor ADOADO kreeg tegen tien Eindhovenaren een uitgelezen mogelijkheid om weer eens te winnen van PSV, maar de ploeg van Henk Fraser dwong nauwelijks iets af. Slecht verdedigen brak de bezoekers uiteindelijk op. Depay kon kort na rust bij de tweede paal een voorzet van Luciano Narsingh ongehinderd intikken, waarna PSV ook in ondertal de wedstrijd eigenlijk zonder problemen uitspeelde.

Cocu looft vechtlust tien PSV'ers"Iedereen realiseert zich dat dit een heel belangrijke zege is op weg naar wellicht iets moois'', zei trainer Phillip Cocu na de wedstrijd. "De jongens hebben allemaal een stapje extra gedaan, daar heb ik ze de complimenten voor gegeven.''
PSV speelde voor eigen publiek ruim een uur in ondertal, maar wist ADO Den Haag desondanks op de knieën te krijgen. "Door de rode kaart voor Jorrit Hendrix veranderde het spelbeeld totaal. Toch hebben we goed gereageerd. Het geloof en vertrouwen dat we konden winnen, bleef aanwezig", aldus Cocu. "We hebben geloerd op de kansen die zouden komen en zo viel ook dat doelpunt."