Rellende supporters FC Den Bosch-FC Oss komen ‘nooit meer’ in stadion: ‘Sfeer was vreselijk’

2 november 2014 om 14:26
nl
De supporters die zaterdagmiddag betrokken waren bij de rellen in de altijd beladen derby tussen FC Den Bosch en FC Oss, komen als het aan Maarten de Gruyter ligt nooit meer in het stadion. Dat vertelt de voorzitter van de Raad van Commissarissen zondag in het Omroep Brabant-radioprogramma Sportlunch.
Geschreven door

De derby tussen de twee Brabantse clubs liep zaterdag behoorlijk uit de hand. Osse supporters ontsnapten uit het uitvak en sloopten een hek, waardoor ze konden vechten met Bossche fans. Twaalf supporters werden opgepakt. Daarvan zaten er zondag nog tien vast, meldt de politie.
'Groep randdebielen'De ME greep in en zorgde ervoor dat de supporters kalmeerden, maar na de rust ging een deel van het publiek van FC Den Bosch 'los'. Een fan kwam zelfs op het veld, waarna het onrustig bleef en het duel twee keer stil werd gelegd.
De Gruyter noemt het een 'diep trieste voetbalmiddag'. "Dit kan en mag nooit meer gebeuren. Alle grenzen zijn overschreden. Dit is een groep randdebielen die een avond voor honderden supporters verpest. Zodra we weten om wie het gaat, gaan we ze zonder nuances keihard aanpakken.”[YouTube:body:http://youtu.be/bvqLtbm4pug?list=UUp2w6RCcZ2pgCgvNZCN4ciA]
'Vreselijke sfeer'Volgens de voorzitter moet het ‘maar eens afgelopen zijn’ met de ongeregeldheden in het FC Den Bosch-stadion. “Ik was met mijn dochters in het stadion, maar die hebben de wedstrijd niet afgekeken. De sfeer in het stadion was vreselijk.”
De spelers van FC Den Bosch hebben na afloop bewust niet de supporters bedankt voor de avond. Een goed signaal, vindt De Gruyter. “Dit is zo’n enorme klap voor iedereen die zich inzet voor de club. Veel vrijwilligers hebben verdrietig en emotioneel gereageerd. Ik ga de relschoppers daarom allemaal achterna zitten en zorgen dat ze hier nooit meer komen.”
'Die dingen gebeuren'Over het duel zegt trainer Ruud Kaiser van Den Bosch verder: "Ik denk dat deze fans onredelijk zijn, dus kan ik er beter niets over zeggen." Hij noemt het een trieste avond', maar twijfelt wel of de club een statement kan en moet maken.
Vanuit FC Oss wil trainer Wil Boessen niet inhoudelijk ingaan op de rellen. "Die dingen gebeuren. Ik ben voetbaltrainer en wil vragen krijgen over het voetbal en niet over de supporters." Boessenwil dan evenals Kaiser geen statement maken. [YouTube:body:http://youtu.be/K8ES4dVoWvg?list=UUp2w6RCcZ2pgCgvNZCN4ciA]
Geen signalenDe supportersclub van FC Oss laat in een eerste reactie weten de rellen absoluut niet verwacht te hebben. "Wij hadden geen signalen dat het mis zou gaan in Den Bosch", aldus voorzitter Christian van Lieshout. Volgens hem waren er ook échte Osse supporters betrokken bij de rellen.
Voor zover bekend is het niet zeker hoe het verder moet met de clubs. In de loop van aankomende week moet blijken of de KNVB een onderzoek instelt. Een woordvoerder kon daar zondag nog niets over zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.