Video

'FC Oss-supporter haalde sleutel uit contact van rijdende bus op snelweg'

2 november 2014 om 13:36
nl
Een FC Oss-supporter heeft zaterdagavond op weg naar het duel tegen FC Den Bosch geprobeerd om de sleutel uit het contact van een rijdende bus te trekken. Dit deed hij nadat de supporters te horen kregen dat ze niet welkom waren bij de wedstrijd, die werd ontsierd door rellen.
Geschreven door

De chauffeur wist de bus ternauwernood op de vluchtstrook tot stilstand te brengen. Dat bevestigt voorzitter Christian van Lieshout van de supportersvereniging van FC Oss tegenover Omroep Brabant. Van Lieshout zat in de bus op het moment dat het gebeurde. "Het liep met een sisser af."
'Gebeurde uit emotie'De supporters zaten in één van de zeven bussen die voor de derby naar Den Bosch reden. Dat gebeurde in twee groepen. De eerste groep bussen kwam aan bij het station. De andere groep, met de bus van Van Lieshout, moest na de schermutselingen uit veiligheidsoverwegingen rechtsomkeert maken.
"Op dat moment was er in de bus niets aan de hand. Iedereen was in opperbeste stemming en had betaald voor een kaartje", zo vertelt Van Lieshout. Volgens de voorzitter sloeg de stemming plots om toen de supporters hoorden dat ze terug naar Oss moesten. "Uit emotie trok iemand de sleutel uit het contact."
Bus kort en klein geslagenHet incident liep gelukkig goed af, nadat de chauffeur de bus op de vluchtstrook zette. Desondanks bleken sommige supporters nog hun woede af te moeten koelen. Van de bus sloegen ze nog een ruit in en sloopten ze stoelen, zo bevestigt reisorganisatie Maaskant Reizen in Lith.
"We hebben nog geen contact gehad met Maaskant Reizen over de aangerichte schade", zo reageert Van Lieshout. "Maandag gaan we met het bedrijf in overleg om te kijken wat we er aan kunnen doen." Vooralsnog bekijkt Maaskant Reizen volgens een woordvoerder of het bedrijf aangifte gaat doen.
In andere bus 'brak de hel los'Ook in een andere bus die terug moest naar Oss, was de sfeer om te snijden. Dat zegt de 70-jarige buschauffeur tegen Omroep Brabant. De gepensioneerde man rijdt normaal voor zijn plezier, maar hij ondervond hoe een rustig ritje uitliep op een chaos. "Ze gingen helemaal over de zeik."
De man vervolgt: "De reisleiding vertelde dat de supporters niet meer welkom waren en terug moesten naar Oss. Toen hij dat zei, brak de hel los in de bus. Sommige supporters maakten tijdens het rijden de deur van de bus open. Het was niet veilig."
'Supporters begonnen te schreeuwen'Ook deze chauffeur zette zijn bus aan de kant van de weg, bij Rosmalen. Meteen daarna ontstond een grimmige sfeer. "Supporters begonnen te schreeuwen dat ze meteen naar Den Bosch moesten. Eén riep dat-ie zijn zoon moest helpen. Ik beefde helemaal."
Uiteindelijk stond de bus van de chauffeur een halfuur stil, waarna hij te horen kreeg dat de bus tóch door mocht naar Den Bosch. Twee andere bussen van Maaskant Reizen, waaronder die waarvan de sleutel uit het contact werd gehaald, mochten dat niet. Die reden definitief terug.
Ook hommeles in Den BoschBehalve in de bus liep het ook in het stadion uit de hand bij de FC Oss-supporters. Osse supporters ontsnapten uit het uitvak en sloopten een hek, waardoor ze konden vechten met Bossche fans.
De ME greep in en zorgde ervoor dat de supporters kalmeerden, maar na de rust ging een deel van het publiek van FC Den Bosch los. Een fan kwam zelfs op het veld, waarna het onrustig bleef en het duel twee keer stil werd gelegd.
"Wij hadden geen signalen dat het mis zou gaan in Den Bosch", reageert voorzitter Christian van Lieshout tot slot. Hij veroordeelt het gedrag van de supporters.
Disclaimer: de naam van de 70-jarige buschauffeur is bekend, maar Omroep Brabant noemt hem uit veiligheidsoverwegingen niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.