Verzet tegen natuurbegraafplaats in Schaijk: 'Stop met claimen natuur'

2 november 2014 om 17:30
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Archieffoto: ANP
Omroep Brabant
Foto: Alice van der Plas
1/3 Protest tegen natuurbegraafplaats
Ze vinden het best een mooi idee, dat begraven in de natuur. Maar Jos Verhoeven en Kees Ermens uit Schaijk vinden dat mensen moeten stoppen met het claimen van de natuur. "Als we met 16 miljoen allemaal een kuiltje gaan graven en de volgende generatie doet dat weer, dan blijft er van de natuur weinig over", zegt Jos. "Een conventionele begraafplaats is dan beter."
Geschreven door

Beide buurtbewoners wonen aan de Franse Baan in Schaijk, vlakbij een locatie van Natuurmonumenten. Daar moet een natuurbegraafplaats komen. Aangelegd door het bedrijf Natuur Begraven Nederland. Maar een aantal buurtbewoners is tegen.
Lijkvocht en andere ongemakken"Ik denk dat Natuurmonumenten niet goed op de hoogte is van hoe uniek de natuur hier is", vertelt Kees Ermens die is opgegroeid in het gebied. "Er ligt hier een enorme dassenburcht met een flink gangenstelsel. Ik ben bang dat de dassen gaan verhuizen als er een begraafplaats komt."
Ook maken de bewoners zich zorgen over het lijkvocht dat de omliggende landbouwgrond zou kunnen verontreinigen. Maar Roy van Boekel van Natuur Begraven Nederland maakt korte metten met dit verhaal. "We leggen dit niet zomaar aan, we doen erg grondig onderzoek, toxicologen hebben ons verzekerd dat er niets met lijkvocht gebeuren kan."
'Juist meer natuur'Volgens Van Boekel komt er juist meer natuur. "We gaan twaalf hectare extra natuur aanleggen voor de natuurbegraafplaats, daarna wordt het gebied ook gewoon weer teruggegeven aan de natuur. We vinden dat we echt iets te bieden hebben voor mensen die daar hun eeuwige rustplaats willen hebben."
Maar Jos Verhoeven en Kees Ermens kijken vertwijfeld naar de bergen zand die er al liggen om het gebied op te hogen. "Dat is gestort zonder vergunning en daar voeren we nu een rechtszaak over," zegt Verhoeven. "We gaan door met protesteren tot de laatste snik."

Wachten op privacy instellingen...