Raadsleden nemen vele ongeregeldheden in uitgaanscentrum Breda serieus: ‘We moeten keihard optreden’

2 november 2014 om 18:40
nl
Lokale politici in Breda willen binnenkort in gesprek met burgemeester Peter van der Velden om te praten over de onrustige stapavonden in het uitgaanscentrum. De afgelopen weken zijn bij vechtpartijen en ongeregeldheden tientallen mensen aangehouden. “We nemen deze signalen uiterst serieus”, laat fractievoorzitter Peter Elbertse (CDA) weten.
Geschreven door

Vorige week had de politie haar handen vol in het uitgaanscentrum van Breda. Ze hield elf stappers aan, van wie er twee in de cel werden gezet voor mishandeling. Enkele dagen daarvoor werden ook vier stappers opgepakt voor het verstoren van de openbare orde.
'Onacceptabel'“Het is zeker niet niks”, beaamt raadslid Carla Kranenborg, die zich bij de VVD bezighoudt met veiligheid. “We zullen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Sowieso gaan we dit spoedig met de burgemeester bespreken en kijken of hij überhaupt een stijgende lijn ziet wat betreft uitgaansgeweld. Tegen onruststokers moeten we keihard optreden.”
Ook dit weekend werden er vechtersbazen in de kraag gegrepen. Eén van hen, een 27-jarige man uit Wateringen, gedroeg zich erg agressief tegen ambulancepersoneel. “Dat is onacceptabel”, aldus Kranenborg. “Wij van de VVD tolereren geen enkel geweld tegen onze hulpverleners. Van hen blijf je met je handen af.”
'Zeker een aandachtspunt'Vrijdagnacht was het ook raak in het centrum. Toen bedreigde een man uit Dordrecht een agent met de dood. Deze agent heeft inmiddels aangifte gedaan. Bij raadslid Marianne de Bie (D66) zijn de zogenoemde ‘golfbewegingen’ bekend.
Door nauw samen te werken met de politie en de gemeente kunnen deze incidenten bestreden worden, zegt ze. “Dit wordt zeker een aandachtspunt op onze agenda. Wij van D66 zullen de eerste zijn die hierover vragen zullen stellen.”
Complimenten politieDe SP wil de komende jaren het geweld in de binnenstad sterk terugdringen, zo meldt raadslid Karen Vermariën. Ze denkt niet dat er verband is tussen de vechtpartijen. “Het gaat hier volgens mij om losse incidenten. Neemt niet weg dat dit niet getolereerd mag worden. Dat er hulpverleners het moeten ontgelden, maakt het nog erger.”
Het strakke handhavingsbeleid van de politie oogst bij de politieke partijen veel bewondering. “Ze leveren fenomenaal werk”, looft Vermariën de agenten. Fractievoorzitter Elbertse vult aan: “Ze gaan erg professioneel te werk. Wanneer er stappers van buiten Breda komen, worden ze welkom geheten en op de regels gewezen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.