Video

Pastoor zegent 'hubkes' bij bakkerij in Steenbergen

3 november 2014 om 11:00
nl
Pastoor Hans van Geel heeft maandagochtend vroeg om zeven uur 'hubkes' gezegend bij bakkerij Bakhuys in Steenbergen. Maandag 3 november is de verjaardag van Sint Hubertus, de patroonheilige van de jagers. Traditioneel worden er dan Hubertusbroodjes gebakken, ook wel 'hubkes' genoemd.
Geschreven door

De broodjes werden vanochtend gezegend onder het toeziend oog van de bakker, zijn vrouw en kinderen, maar ook mensen uit de buurt die al vroeg uit de veren waren. Het is een traditie die alleen bekend is in het westen van onze provincie.
Tegen hondsdolheidDe witte broodjes met een kruisje erop zouden beschermen tegen hondsdolheid. Sommige mensen houden de broodjes een jaar lang in een kastje, als een soort medicijn tegen hondsdolheid. Vroeger kregen niet alleen de mensen een hubke, maar ook het varken, de kippen en de koeien. Iedereen moest beschermd worden.
Ondanks dat hondsdolheid niet iets is wat wij echt kennen, hebben mensen nog wel steeds last van bijgeloof. Bakker Bastiën van Rosendaal: "Je ziet mensen die niet een zak, maar soms wel twee of drie zakken hubkes meenemen. Die geven ze dan aan familie. Beter maar wel doen dan helemaal niet doen, denken ze waarschijnlijk."
Kruisje op broodIeder hubke heeft een kruisje op de bovenkant. Dat heeft uiteraard een betekenis. Pastoor van Geel: "Toen Hubertus aan het jagen was kwam hij oog in oog te staan met een ree. Hij wilde het beest doodschieten maar toen hij zijn geweer in de aanslag had zag hij een kruis tussen het gewei van het hert. Toen is hij direct gestopt met jagen."
Bakkerij Bakhuys verwacht maandag zo'n 6500 hubkes te verkopen. Van Rosendaal: "Als Sint Hubertus dit jaar op een zaterdag was geweest dan had ik waarschijnlijk wel 8000 hubkes verkocht, maar dat is dit jaar helaas niet zo."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.