Brabantse 'jihadvrouwen' wilden zich volgens advocaat niet aansluiten bij strijd in Syrië

3 november 2014 om 12:46 • Aangepast 24 april 2020 om 19:22
nl
De twee 19-jarige Brabantse vrouwen die vorige week werden opgepakt op verdenking van jihadisme hadden 'niet de intentie' zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in Syrië of Irak. Dit laat de advocaat van de vrouwen, Stefan van Paridon, maandag weten.
Geschreven door

De twee komen uit de omgeving van Eindhoven, maar waar vandaan precies wil hun Rotterdamse advocaat niet zeggen.
Bezorgd familielidHet duo werd op vliegveld Rotterdam the Hague Airport aangehouden door de marechaussee nadat een bezorgd familielid volgens Van Paridon de officiële instanties had gevraagd 'hen niet op het vliegtuig te laten stappen'. De vrouwen waren van plan naar Turkije te vliegen.
Naar de reden van de melding is volgens Van Paridon vervolgens nooit gevraagd. En dat stoort hem. "De overheid is als het gaat om een verdenking van terrorisme tegenwoordig tevreden met een globaal signaal', zo laat hij weten. Er zijn volgens de advocaat meer aanwijzingen dat de twee zich niet bij de gewapende strijd wilden aansluiten dan wel.
Duidelijkheid laat op zich wachtenDe twee zijn afgelopen donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die besloot het duo weer vrij te laten. Maar ze blijven wel verdachten. In het meest gunstige geval wordt volgens Van Paridon binnen drie maanden duidelijk of de twee zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. De advocaat denkt echter dat het duo nog zeker een halfjaar tot een jaar op duidelijkheid zal moeten wachten.
Bij de vrouwen is huiszoeking gedaan. Hierbij werden onder meer usb-sticks in beslag genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.