William R. over moord op ex-vrouw Claudia Oskam: 'Het was een explosie van geweld'

4 november 2014 om 11:12 • Aangepast 21 november 2020 om 21:46
nl
Onder grote belangstelling was dinsdag in de rechtbank van Breda de zaak Claudia Oskam. Er is veertien jaar cel geëist tegen William R., de ex-man van Claudia die haar heeft omgebracht. "Ik wist niet dat ik zo kwaad kon zijn. Het was echt een explosie van geweld."
Profielfoto van
Geschreven door

Verslaggevers Albert Bos en Pieter van Klinken hielden alles over de zaak van minuut tot minuut bij.
Ruzie escaleerdeR. had op vrijdag 10 januari in Leiden een sollicitatiegesprek toen Claudia hem belde over belasting- en alimentatiezaken. Naar eigen zeggen zou ze er 600 euro op achteruit gaan. Volgens R. werden er door Claudia over de telefoon allerlei verwijten gemaakt die hem een nare smaak gaven.
Er zou vaak ruzie zijn tussen de twee ex-geliefden.
Na een reis via Den Bosch was R. rond halfdrie weer terug in zijn woonplaats Zevenbergen.[Tweet:body:https://twitter.com/bosalbert/status/529567611575869440]
'Blinde razernij'R. verklaarde voor de rechtbank dat hij ‘bozer en bozer’ was geworden en na het gesprek dacht: ‘Dit moet stoppen’. Uit het tuinhuisje haalde hij twee zeilen die hij uitspreidde in de garage en uit een keukenlade pakte hij een mes.
'Blinde razernij'Iets na vieren arriveert Claudia om over de financiële problemen te praten. Na een knallende ruzie in de keuken lokt R. Claudia met een smoes naar de garage. Naar eigen zeggen wilde hij daarheen omdat de dochter van het tweetal, die boven was, anders de ruzie zou horen.
R. beweerde dinsdag dat Claudia hem in de garage een duw gaf, waarna hij door het lint ging. “Toen was het te laat. Het was blinde razernij”, aldus de verdachte.
'Heb het nooit gewild'R. verklaarde dat hij Claudia meerdere keren stak met het mes, onder meer in haar hals, de keel dichtkneep en haar op het hoofd trapte. "Ik wist niet dat ik zo kwaad kon zijn. Het was echt een explosie van geweld en toen was ze dood."
"Het zijn mijn handen geweest. Het heeft mijn kinderen hun moeder ontnomen. Daar kan ik niet mee leven, maar ik kan het ook niet terugdraaien. U kunt mij vragen wat u wilt, maar ik heb dit nooit gewild", stelde R. in de rechtbank.  
[Tweet:body:https://twitter.com/bosalbert/status/529580822400360448]
Lichaam gedumpt in slootNa zijn daad vertelde R. tegen zijn kinderen dat hij boodschappen ging doen. In werkelijkheid bracht hij het dode lichaam van Claudia naar de Roode Vaart in Zevenbergen, waar ze uiteindelijk werd gevonden. [Tweet:body:https://twitter.com/bosalbert/status/529550227607662592]
Veel belangstellingDe zaak trok veel publiek en media. Vanuit de rechtszaal is een videoverbinding naar aan andere zaal gelegd zodat de belangstellenden de zaak daar ook kunnen volgen. De rechter heeft de nabestaanden gewaarschuwd dat zij details zullen horen die ze als ‘bijzonder onaangenaam zullen ervaren’ en wenste hen sterkte.
De vader en broer van Claudia Oskam maakten gebruik van hun spreekrecht. Zij hielden een emotioneel betoog. "Wij hebben intens verdriet, maar we moeten door."
ToerekeningsvatbaarPsychologen en psychiaters waren in de rechtbank om te praten over het gedrag en de daad en toerekeningsvatbaarheid van William R. Er werd gesproken over een kwetsbare persoonlijkheid, woede-uitbarstingen, 'best een aardig IQ' en moeite met tegenslagen en over een ziekelijke stoornis.
De eerste van vier gedragsdeskundigen gaf echter wel aan dat R. volgens hem op z'n hoogst licht verminderd ontoerekeningsvatbaar is.
OerwoudEen andere deskundigen merkte juist op dat iemand met een zwakke persoonlijkheid onder enorme stress niet meer altijd weloverwogen kan handelen.
Volgens die deskundige kan iemand verdwalen in zijn eigen 'oerwoud' en na een verschrikkelijke daad denken: "Dit moet ik wel gedaan hebben, maar ik kan het niet geloven".  
Alle nieuwsberichten over de moord op Claudia Oskam zijn terug te vinden in een dossier.[Tweet:https://twitter.com/pvklinken/status/529575864036765696]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.