Regels voor verkoop museumkunst maken plannetje Eindhovense partijen onmogelijk

3 november 2014 om 18:14
nl
De gemeente Eindhoven kan niet zo maar kunst uit de collectie van het Van Abbemuseum verkopen om een gat in de begroting te dichten. Een plannetje daarvoor van het Eindhovense Ouderenappel en de LPF stuit op nogal wat bezwaren in de regelgeving. De twee Eindhovense partijen willen dinsdag tijdens een debat over de gemeentebegroting een motie indienen om kunst van het Van Abbe te verkopen.
Geschreven door

De collectie van het Van Abbemuseum is eigendom van de gemeente Eindhoven en omvat ruim 2700 kunstwerken. Het Van Abbemuseum is opgenomen in het landelijke Museumregister en dat betekent dat het museum gebonden is aan afspraken over de verkoop van kunst.
Eerst naar andere museaVolgens die regels zou het Van Abbe kunst waar ze van af zou willen, eerst aan andere Nederlandse musea moeten aanbieden. Die regel is er om kunst die belangrijk is voor Nederland ook in Nederland te houden.
Als andere musea geen belangstelling hebben, kan een kunstwerk onder bepaalde voorwaarden te koop worden aangeboden op de markt. Dat gebeurt niet vaak. Bovendien moet volgens de regels de opbrengst van zo'n verkoop ten goede komen aan de collectie waar het kunstwerk uitkomt. De regels verhinderen dus dat kunst verkocht wordt om een gat in de begroting van de gemeente te dichten.
Meer bezoekersMeer partijen zijn van plan tijdens de begrotingsvergadering wat over het Van Abbemuseum te zeggen. De PvdA en de SP vinden dat het museum meer bezoekers moet trekken. Ze stellen dat het aantal bezoekers per jaar met 5000 zou moeten groeien tot 115.000 in 2018.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.