Video

Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode in spanning: wat wordt de naam van de fusiegemeente?

3 november 2014 om 19:40
nl
Sint-Veghijndel werd het niet en ook Vegschijsint maakte het niet tot de drie genomineerde namen voor de nieuwe fusiegemeente. Inwoners van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode konden de afgelopen weken naar de stembus om te kiezen uit Koevering, Land van Rode en Meierijstad. Dinsdagmiddag om vijf uur wordt bekend welke van deze namen de winnende is.
Geschreven door

De fusie van de gemeente die straks bestaat uit 80.000 inwoners, moet over vier jaar zijn afgerond.
StemmenInwoners uit Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode mochten zelf namen inzenden. Daarna volgde een tweede ronde waarin inwoners hun favoriet konden kiezen. Maar waar staan die namen van Koevering, Land van Rode en Meierijstad eigenlijk voor?
"Land van Rode is de aanduiding die staat voor de landstreek waartoe Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode behoren", legt René Bastiaanse uit. Hij is voorzitter van de naamgevingscommissie.
Meierijstad en Koevering"Meierij was vroeger het midden van Brabant, maar nu behoren daar ook Boxtel en Sint-Michielsgestel toe. En Koevering is een stip op de kaart bij de grenzen van de drie gemeenten waar vroeger een molen stond", aldus Bastiaanse.
De verdeeldheid onder de inwoners van deze drie gemeenten is groot. In Schijndel blijkt vooral Koevering populair, in Veghel Meierijstad en in Sint-Oedenrode hebben ze graag Land van Rode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.