Video

Motie van wantrouwen tegen Tilburgse burgemeester Noordanus van tafel: 'Ik ben geen crimineel'

3 november 2014 om 23:30 • Aangepast 21 november 2020 om 21:46
nl
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft maandagavond scherp gereageerd op een motie van wantrouwen vanwege zijn rol bij het debacle van woningcorporatie Vestia. Drie oppositiepartijen beschuldigden hem in de motie van fraude. "De beschuldiging van valsheid in geschrifte is juridische flauwekul. Het is loepzuivere smaad en misschien wel laster. Ik laat me niet uitmaken voor crimineel'', reageerde Noordanus. Aangifte doen vindt hij te vermoeiend en gaat hij niet doen. Voor de motie was geen meerderheid.
Profielfoto van
Geschreven door

De burgemeester vindt het kwalijk dat er steeds vaker op de man wordt gespeeld en sprak van verkleutering van de politiek. 36 leden stemden tegen en zeven waren juist voor de motie. Volgens het CDA is de motie 'misplaatste stemmingmakerij'. De VVD zei: "Wij beoordelen Noordanus als bestuurder van de stad. En daarin vertrouwen we hem." De zeven leden die voor de motie stemden, waren van de partijen Lijst Smolders, OPA en Voor Tilburg.
Lijst Smolders diende motie inHet initiatief voor het opzeggen van het vertrouwen in de burgemeester kwam van de Lijst Smolders Tilburg, die dit jaar terugkeerde in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Hans Smolders meent dat de burgemeester ongeloofwaardig is geworden.

Wachten op privacy instellingen...

Noordanus was van 2001 tot 2003 voorzitter van de raad van commissarissen bij woningcorporatie Vestia die later in ernstige problemen raakte door grote financiële risico's.
Vestia debacleDe Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties concludeerde vorige week dat het interne toezicht bij Vestia niet heeft gefunctioneerd. De raad van commissarissen was medeverantwoordelijk voor het debacle bij Vestia, aldus de enquêtecommissie. Er werd bovendien geconstateerd dat directeur Erik Staal de grootste salarissprong maakte in de tijd dat Noordanus commissaris was.
Hij ging vijf ton per jaar verdienen (inclusief pensioen). Noordanus was betrokken bij de omstreden afspraak die ervoor zorgde dat Staal bij zijn vertrek nog 3,5 miljoen euro pensioen kreeg.
MedeverantwoordelijkDe drie Tilburgse partijen verwijten Noordanus dat hij medeverantwoordelijk is voor die miljoenenuitkering aan Staal. Ook verwijten ze de burgemeester dat de voortdurende negatieve publiciteit rond deze affaire afbreuk doet aan de beeldvorming van Tilburg.
Noordanus herhaalde maandag zijn standpunt dat het goed ging met Vestia in zijn tijd. "Het derivatendebacle is mij niet aan te rekenen en dat laat ik me ook niet aanpraten. Bij het ondertekenen van die pensioenbrief had ik scherper moeten zijn, maar dat is iets anders dan valsheid in geschrifte."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.