Video

Naam fusiegemeente Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode is Meierijstad

4 november 2014 om 18:09 • Aangepast 21 november 2020 om 21:45
nl
De naam voor de toekomstige fusiegemeente van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode is Meierijstad geworden. Dat is dinsdagmiddag bekend geworden. De fusie van de gemeente die straks bestaat uit 80.000 inwoners, moet over ruim drie jaar zijn afgerond.
Profielfoto van
Geschreven door

Inwoners uit Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode mochten zelf namen inzenden. Daarna volgde een tweede ronde waarin inwoners hun favoriet konden kiezen.
Ze konden uiteindelijk kiezen uit Koevering, Meierijstad en Land van Rode. De verkiezing is bijzonder omdat de gemeenteraden van de drie plaatsen van te voren hadden beloofd zich neer te leggen bij de keuze van de inwoners.
'Het is geen stad'De eerste reacties op straat in Veghel zijn niet heel erg positief: "Veghel is geen stad en dat wordt het ook niet met drie dorpen bij elkaar." Maar een verrassing is de keuze voor Meierijstad ook weer niet, zo blijkt.
Ook voorzitter Ferjan Ormeling van een speciale commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken die gemeenten adviseert bij de keuze voor een nieuwe naam, vindt de uitkomst van de verkiezing om dezelfde reden teleurstellend. "Een paar dorpen bij elkaar maken geen stad. Er is al een stad in de Meierij. Dat is Den Bosch. De naam geeft een verkeerde boodschap'', zegt Ormeling.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.