Video

Justitie eist 14 jaar cel voor William R., voor moord op zijn ex-vrouw Claudia Oskam

4 november 2014 om 18:05
nl
Tegen William R. uit Zevenbergen is door het Openbaar Ministerie een celstraf geëist van 14 jaar. Volgens justitie heeft R. op 10 januari dit jaar zijn ex-vrouw Claudia Oskam met voorbedachten rade vermoord en vervolgens geprobeerd sporen te verdoezelen. R. stak zijn ex met een mes, schopte haar tegen het hoofd en wurgde haar in zijn garage. Eerder had hij daar zeilen en een mes klaargelegd.
Geschreven door

Claudia Oskam en William R. hadden eerder die dag ruzie gehad over financiële problemen. Claudia kwam naar het huis van R. om daarover te praten. Voor zij arriveerde legde R. twee zeilen en een mes in de garage. Naar eigen zeggen schrok hij daarna wakker uit een roes. Hij verklaarde gedacht te hebben: "What the fuck. Ik wil dit niet, zo ben ik niet." Vervolgens zou hij koffie hebben gedronken en zijn gekalmeerd.
BezinningDe officier van justitie benadrukte dat R. op dat moment van bezinning had nagedacht over waar hij mee bezig was. Maar toch koos hij er niet voor de afspraak met Claudia af te zeggen of de zeilen en het mes op te bergen. De officier van justitie: "HIj stond klaar als een hardloper voor een wedstrijd."
R. wordt door justitie zwaar aangerekend dat hij sporen verdoezelde en de familie nog even in het ongewisse liet. Hij stuurde na de moord nog een appje naar Claudia met de tekst: "Ik vond het een fijn gesprek, thanks."
Woede-uitbarstingDe advocaat van R., Richard Korver, schetst een scenario waarin de verdachte na het klaarleggen van de zeilen tot bezinning kwam en besloot zijn vrouw toch niets aan te willen doen.
In die lezing arriveerde Claudia en ontstond er ruzie. Ze zou hem hebben uitgescholden en een ziekte hebben toegewenst. Vervolgens gaf ze hem een duw.
Volgens Korver is William R. toen in blinde woede ontstoken en heeft in een waas zijn ex vermoord. "Kalm beraad is hier niet aan de orde." Ook komt in zijn betoog voorbij dat Claudia jaloers zou zijn en zich ook na de relatiebreuk in 2012 nog zou bemoeien met wie William R. omging.
SlotwoordDe vader en broer van Claudia Oskam verklaarden dinsdag dat zij William R. niet zullen en kunnen vergeven. In het slotwoord liet R. nogmaals weten spijt te hebben van zijn daad: "Ik ken geen woorden sterk genoeg om uit te drukken hoezeer het me spijt. Alles zou ik geven om het ongedaan te maken. U kunt er misschien anders over denken, alleen ik ben geen moordenaar. Ik wilde dit echt niet!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.