Kolonel Van Harskamp uit Rijen weer aan de slag bij Defensie: bij een onderzoeksinstituut

4 november 2014 om 19:33
nl
Kolonel Richard van Harskamp uit Rijen kan weer aan het werk bij Defensie. De vroegere bevelhebber zat afgelopen twee jaar thuis vanwege een juridisch conflict met het ministerie.
Geschreven door

Van Harskamp, voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, werd de afgelopen jaren twee keer veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin en haar ex-man. Hij had de man bekogeld met een baksteen. Door die twee straffen besloot Defensie de 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken, waardoor Van Harskamp niet meer als militair kon werken.
Juist gehandeldVolgens de bestuursrechter in Breda had Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert juist gehandeld in deze kwestie. Van Harskamp ging vervolgens tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State. Maar die zaak is dinsdag ingetrokken, zei zijn advocaat Michael Ruperti.
Functie bij onderzoeksinstituutDefensie heeft besloten om de kolonel te plaatsen op een functie bij een onderzoeksinstituut waarvoor geen VGB is vereist. Als Van Harskamp die functie heeft vervuld, kan hij na een hernieuwd veiligheidsonderzoek voor een volgende vertrouwensfunctie in aanmerking komen, aldus Defensie.  Het ministerie gaat verder niet in op de zaak, omdat het om een persoonlijke zaak gaat.  
Ook de advocaat kon inhoudelijk niets zeggen. Wel zei hij dat Van Harskamp verheugd is met het besluit van Defensie en dat hij blij is dat hij weer aan het werk kan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.