Elf opmerkelijke vondsten: van geld in beddengoed tot SM-tas in het water

4 november 2014 om 21:21 • Aangepast 24 april 2020 om 19:27
nl
In Eindhoven heeft iemand na een avondje stappen in een kroeg een kunstgebit gevonden. Maar dit is bij lange na niet het enige opmerkelijke voorwerp dat iemand verloor. Tijd voor een duik in het archief.
Geschreven door

Vergeet het kunstgebitverhaal. Koop tweedehands beddengoed bij kringloopwinkel Het Goed in Geldrop en krijg er 900 euro contant bij! Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar wel wat er gebeurde. Een ouder echtpaar leverde het beddengoed in en vergat het geld eruit te halen. Oeps.
Het is sowieso niet verkeerd om tweedehands voorwerpen te kopen. Voor je het weet krijg je namelijk geld toe, weten ze ook in Tilburg. In een boekenwinkel vond iemand een enveloppe met geld in een boek. Het totaalbedrag: 1050 kronen uit het toenmalige Tsjechoslowakije, met een totale waarde van iets meer dan vier euro. Maar hé, toch mooi een extraatje.
Geschiedenis is niet saaiVan papier nu naar metaal. In Lith vond iemand een stuk ijzer in het water. Hij hing het in de huiskamer, boven de zitbank. Pas dertig jaar later bleek het om een historisch topstuk te gaan: een zwaard uit de late ijzertijd. Da's overduidelijk geen kitsch.
In de categorie met geschiedenisvondsten is ook een verhaal uit Willemstad, waar twee zusjes in het baggerslip van een haven een oude koperen munt vonden. Vermoedelijk ging het om een Romeinse munt. Daar kun je wel meer dan één zak snoep van kopen.
Explosieve vondstenIets minder rooskleurig is de vondst van een granaat in Eindhoven. Vissers haalden daar een granaat, een tankgranaat en vier magazijnen met patronen uit het water. De voorwerpen kwamen uit de Tweede Wereldoorlog. Explosieve geschiedenis dus.
De Brabantse grond ligt vol met bommen en granaten, weten ze ook in Bergen op Zoom. Daar haalde een elfjarig jongetje een mortiergranaat uit 1747 uit de grond. "Hij was zo zwaar, ik heb hem naar huis gerold." Knap hoor.
Niet alleen in het zand, maar ook tegen bomen zijn in onze provincie explosieven te vinden. Dat weet ook een boswachter die onlangs een granaatwerper tegen het lijf liep bij Bergen op Zoom. Soldaten die daar aan het oefenen waren, hadden die achtergelaten. Toch een beetje slordig.
Stout en gedurfdMaar het meeste resultaat lijkt toch het speuren in het water op te leveren. Zo vond iemand een kluis met sleutels in het kanaal in Tilburg. En in Eindhoven vond een magneetvisser een tas met SM-spullen. Ja, echt. Compleet met maskertjes en zweepjes. Stout!
Ook stout en zeker net zo spannend was de vondst van 20.000 erectiepillen in een huis in Helmond. Maar, hoe typerend ook, de politie had naar eigen zeggen 'nog geen hard bewijs dat het echte pillen waren'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.