Eindhoven wil dat burgemeester met plan komt voor gecontroleerde wietteelt - Omroep Brabant

Eindhoven wil dat burgemeester met plan komt voor gecontroleerde wietteelt

4 november 2014 om 22:48
nl
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven gaat een nieuw plan maken voor gecontroleerde wietteelt. Dat doet hij op verzoek van de oppositiepartij VVD. Die meent dat diverse ontwikkelingen aantonen dat het huidige coffeeshopbeleid niet meer werkt.
Geschreven door

De VVD vroeg Van Gijzel uiterlijk 1 juni volgend jaar met een plan te komen. De burgervader laat uitzoeken welke lokale, nationale en internationale regens een experiment met wietteelt in de weg kunnen staan. Hij moet bovendien kijken wat de effecten zijn voor de gezondheid, criminaliteit en overlast.
Zowel de VVD als Van Gijzel meent dat het huidige coffeeshopbeleid niet meer werkt. De problematiek aan de achterdeur zou niet langer houdbaar zijn. "Op het gebied van volksgezondheid kunnen we als overheid niet de kwaliteit van wiet controleren. Er is sprake van een steeds grotere invloed van de georganiseerde criminaliteit en we hebben het risico van woningbranden en ontwrichting van de samenleving", aldus Van Gijzel.
Naheffing Europese UnieDaarnaast is er een nieuwe reden bijgekomen waarom Eindhoven haast wil maken met gereguleerde wietteelt. Het gaat om de naheffing van de Europese Unie. Die houdt in dat Nederland 642 miljoen euro extra moet betalen. De naheffing is er doordat coffeeshops worden gezien als onderdeel van de Nederlandse economie, terwijl ze geen belasting betalen.
Van Gijzel: "U en ik zijn de pineut. Wij moeten die naheffing betalen, tot wel tachtig euro per belastingbetaler. Terwijl illegale wietkwekers die veelal in handen zijn van de georganiseerde criminaliteit ermee wegkomen. Dat vind ik erg."
Niet nieuwEindhoven probeert al langer om de wietteelt te reguleren. Vorig jaar stuurde Eindhoven al een plan naar Den Haag om wietteelt als proef uit te besteden aan een bedrijf onder toezicht van de gemeente. Experimenten met wietteelt komen tot dusver niet van de grond omdat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) die niet wil toestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.